Putin a semnat decretul. Rusia impune sancţiuni fără precedent, România ar putea fi afectată direct

Putin a semnat un decret privind sancţiuni economice care vizează "statele şi organizaţiile internaţionale neprietenoase". Potrivit decretului, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat.

03 mai 2022, 15:50
Putin a semnat decretul. Rusia impune sancţiuni fără precedent, România ar putea fi afectată direct

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind sancţiunile economice ca măsură de retorsiune faţă de ”acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine şi organizaţii internaţionale”, a anunţat, marţi, Kremlinul, relatează Reuters.

Documentul respectiv nu oferă detalii cu privire la persoanele sau entităţile care pot fi afectate de sancţiunile în cauză. Potrivit decretului, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat.

„Doomsday”, avionul Apocalipsei lui Putin, a fost văzut deasupra Moscovei. Rusia dă lumii un avertisment nuclear pe 9 Mai

Decretul interzice, de asemenea, tranzacţiile cu persoane fizice şi companii străine afectate de sancţiunile de represalii ale Rusiei şi permite partenerilor contractuali ruşi să nu îşi îndeplinească obligaţiile faţă de acestea.

Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai

Potrivit decretului, guvernul rus are la dispoziţie 10 zile să întocmească liste cu persoane fizice şi companii străine care urmează să fie sancţionate, precum şi pentru a defini ”criterii suplimentare” referitoare la o serie de tranzacţii care ar putea fi supuse restricţiilor.

Zelenski: Ne aşteptăm la un nou pachet de sancţiuni din partea UE în viitorul apropiat 

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că se aşteaptă la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat, care să vizeze veniturile energetice ale Rusiei. Preşedintele crede că trebuie blocate veniturile ”pentru ca statul terorist să nu primească un miliard de euro pe zi pentru combustibil”. De asemenea, ar trebui vizate toate operaţiunile de import-export.
”Ne aşteptăm la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat. Acest pachet ar trebui să includă paşi clari pentru a bloca veniturile energetice ale Rusiei. Credem cu adevărat în asta. Pentru ca statul terorist să nu primească un miliard de euro pe zi pentru combustibil”, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele sociale.

Zelenski afirmă că şi alte sancţiuni trebuie sunt avute în vedere: ”În orice caz, va trebui să blocăm toate operaţiunile de export-import cu Rusia. Pentru că din asta fac bani la Moscova. Şi nici nu înţeleg că dreptul internaţional şi pacea în Europa trebuie respectate”.