Putin a vorbit la telefon cu Macron şi Scholz. Ce le-a spus liderul de la Kremlin preşedintelui francez şi cancelarului german

Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au avut, sâmbătă, o nouă discuţie telefonică. Preşedintele Rusiei le-a spus celor doi că este dispus să negocieze reluarea livrărilor de cereale ucrainene.

28 mai 2022, 18:51
Putin a vorbit la telefon cu Macron şi Scholz. Ce le-a spus liderul de la Kremlin preşedintelui francez şi cancelarului german

Putin a vorbit la telefon cu Macron şi Scholz. În cadrul discuţiei, liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.

Putin a vorbit la telefon cu Macron şi Scholz. Preşedintele Rusiei, dispus să discute reluarea livrărilor de cereale ucrainene

Citeşte şi Lovitură pentru armata lui Putin! Ucraina primeşte rachete anti-navă Harpoon şi obuziere performante

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu. De asemenea, Rusia este un exportator global cheie de îngrăşăminte, în timp ce Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui, relatează Reuters.

„În ceea ce o priveşte, Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a declarat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Vladimir Putin le-a spus preşedintelui francez şi cancelarului german că Rusia este pregătită să îşi crească exportul de îngrăşăminte şi produse agricole dacă sancţiunile împotriva sa vor fi ridicate.

Reamintim că Ucraina şi ţările occidentale au acuzat Rusia că a transformat într-o armă criza alimentară creată de invazia sa în Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.

Rusia s-a apărat şi a dat vina pentru creşterea preţurilor pe sancţiunile luate de Occident împotriva sa şi pe exploatarea minieră a porturilor ucrainene.

Kremlinul a declarat că Putin a mai spus că Rusia este dispusă să reia discuţiile cu Ucraina.

„O atenţie specială a fost acordată statutului negocierilor care sunt îngheţate din cauza Kievului. Preşedintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părţii ruse pentru reluarea dialogului”, a precizat Kremlinul, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Se schimbă harta Europei. Rusia trasează deja graniţe în interiorul Ucrainei

Macron şi Scholz îi cer lui Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de prizonieri de la Azovstal

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut sâmbătă lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sudul Ucrainei, luaţi prizonieri de către ruşi, relatează AFP.

”Preşedintele Republicii (franceze Emmanuel Macon) şi cancelarul german (Olaf Scholz) au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de apărători de la Azovstal, luaţi prizonieri de război de către forţe ruse”, anunţă preşedinţia franceză în urma unei discuţii la telefon între cei trei.


loading...
Partenerii noștri