Lovitură pentru armata lui Putin! Ucraina primeşte rachete anti-navă Harpoon şi obuziere performante

Ucraina primește și arme adevărate: Danemarca i-a trimis rachete, iar obuzierele autopropulsate din SUA au ajuns și ele.

28 mai 2022, 14:28
Lovitură pentru armata lui Putin! Ucraina primeşte rachete anti-navă Harpoon şi obuziere performante

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute
El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc „cu participarea prietenilor noștri britanici”.

Fostul preşedinte ucrainean oprit la graniţă. Petro Poroşenko voia să iasă din ţară
Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, a spus el, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.

Acestea sunt sisteme mobile de rachete care pot trage mult mai departe decât lansatoarele folosite în prezent de Ucraina. Oficialii nu au precizat ce tipuri de rachete vor fi livrate, dar NYT notează că Pentagonul folosește cel mai adesea M31 GMLRS.

Această armă de înaltă precizie cu ghidare prin satelit poate zbura mai mult de 60 de kilometri. Depășește cu mult raza de acțiune a oricărei artilerii utilizate în prezent de Ucraina.

Oficialii spun, de asemenea, că Statele Unite intenționează să includă lansatoare de grenade propulsate de rachete HIMARS în următorul său pachet. Transferul acestor arme va fi probabil anunțat săptămâna viitoare.
Deși țările occidentale au început să trimită arme mai grele în Ucraina în ultimele săptămâni, oficialii ucraineni spun că este nevoie de arme cu rază lungă de acțiune care ar putea îmbunătăți semnificativ poziția armatei pe front.

Reuters a scris mai târziu că Statele Unite și Ucraina discutau despre furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv lansatoare de rachete multiple (HIMARS) și restricții privind utilizarea acestora din cauza unei posibile escalade în cazul în care se face o lovitură în spatele profund al Rusiei.

Pe de altă parte, Rusia a transmis vineri pe calea propagandiștilor de la telviziunile de stat că, ”dacă americanii fac asta, este clar că au depășit linia roșie”.