Putin ameninţă din nou cu racheta hipersonică Satan-2: „Poate atinge orice ţintă de pe Pământ”

În luna mai, Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, a declarat că aproximativ 50 de rachete intercontinentale hipersonice tip Satan-2 sunt ”în producție de masa” și se vor afla în curând în dotarea armatei roții, gata de luptă.

10 nov. 2022, 10:59
Putin ameninţă din nou cu racheta hipersonică Satan-2: „Poate atinge orice ţintă de pe Pământ”

Marți, Moscova a anunțat că armata Rusiei va face al doilea test al uriașei rachete balistice Satan-2, înainte de sfârșitul lunii decembrie 2022, după ce a suferit mai multe amânări.

„Testele de proiectare a zborului Sarmat (ICBM) pot continua înainte de sfârșitul acestui an, cu o a doua lansare de testare care ar putea fi efectuată”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării pentru agenția de presă de stat TASS.

Racheta Satan-2 este una de-a dreptul impresionantă, ea având înălțimea unui bloc de 14 etaje, potrivit The Mirror, citat de Ziare.com. Ea este concepută pentru a evita sistemele de apărare antirachetă, oferind sistemelor de supraveghere o fereastră foarte scurtă de urmărire a acesteia.

Racheta hipersonică Satan-2 a Rusiei are o greutate de 220 de tone, o înălțime de 35,3 metri, o rază de acțiune estimată între 10.000 și 18.000 de kilometri și este capabilă să transporte mai multe focoase. Putin a declarat că ”poate atinge orice țintă de pe Pământ”.

Citeşte şi: Pierderile uriaşe suferite de Rusia. Peste 100.000 de soldaţi ruşi au murit sau au fost răniţi în războiul din Ucraina

Primul său test a fost anunțat cu surle și trâmbițe, imediat ce a avut loc pe 20 aprilie 2022, cu Putin în imagini. Lansarea a avut loc de pe cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

Succesorul lui Rogozoin de la Roscosmos, fostul vicepremier Iuri Borisov, a repetat în iulie afirmația că racheta este în producție în masă, fără a reitera evident obiectivul lui Putin ca Satan-2 să fie în serviciu de luptă până în decembrie.

Analiștii militari internaționali au subliniat că anterioară rachetă R-36M2 Voevoda a Rusiei a fost testată de nu mai puțin de 17 ori, înainte de a fi pusă în serviciu de luptă.

Citeşte şi: Semne că războiul din Ucraina e pe terminate. Kadîrov laudă capitularea ruşilor de la Herson