Semne că războiul din Ucraina e pe terminate. Kadîrov laudă capitularea ruşilor de la Herson

Prigojin și Kadîrov, doi aliați ai Kremlinului pro-război, susțin retragerea trupelor ruse din din regiunea Herson.

10 nov. 2022, 06:00
Semne că războiul din Ucraina e pe terminate. Kadîrov laudă capitularea ruşilor de la Herson

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al regiunii Cecenia din Rusia, a declarat că sprijină decizia Ministerului rus al Apărării și a comandantului din Ucraina de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, scrie CNN.

Kadîrov, care a criticat frecvent ministerul și conducerea ”operațiunii speciale”, a spus că generalul Serghei Surovikin a „salvat o mie de soldați care se aflau efectiv în încercuire”.

„După ce a cântărit toate argumentele pro și contra, generalul Surovikin a făcut o alegere dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul declarațiilor și salvarea vieților neprețuite ale soldaților”, a spus el.

Consilierul lui Zelenski, sceptic că rușii vor părăsi orașul ucrainean Herson: „Nu vor pleca fără luptă!”

„Nu este nevoie să vorbim despre ‘predarea’ lui Herson. ‘Predarea’ înseamnă împreună cu luptătorii. Iar Surovikin îi protejează pe soldați și ocupă o poziție strategică mai avantajoasă – convenabilă, sigură”, a spus Kadîrov pe canalul său Telegram.

„Toată lumea știa încă din primele zile ale operațiunii speciale că Hersonul era un teritoriu de luptă dificil. Soldații unităților mele au raportat, de asemenea, că era foarte dificil să lupți în această zonă”, mai ales „fără posibilitatea unei aprovizionări stabilă de muniție și formarea unui spate puternic și de încredere”.

ALERTĂ în Ucraina! Retragerea trupelor rusești din Herson pare să fie doar o capcană! Forțele ucrainene se tem de o ambuscadă

Dar, criticând din nou greșelile din trecut, el a întrebat: „De ce nu s-a făcut acest lucru încă din primele zile ale operațiunii speciale? Aceasta este o altă întrebare”.

„Cred că Surovikin s-a comportat ca un adevărat general militar, fără să se teamă de critici. El este responsabil pentru oameni”, a conchis Kadîrov.

Apărând propunerea de retragere din Herson formulată de generalul Surovikin, șeful miliției private Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că „desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu agonizăm, să nu cedăm paranoiei și să tragem concluzii din greșelile noastre”, transmite Le Monde.