Putin, atac dezlănţuit asupra Ucrainei: s-au tras 75 de rachete într-o singură noapte VIDEO

Vladimir Zelenski le-a cerut locuitorilor să stea în buncăre, iar circulaţia la metrou a fost suspendată la Kiev din cauza bombardamentelor.

10 oct. 2022, 12:41

Armata din Ucraina acuză luni Rusia de faptul că a tras 75 de rachete, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Moscova de bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei şi de folosirea unor drone de luptă iraniene, atacuri soldate cu cel puţin cinci morţi şi 12 răniţi numai la Kiev, potrivit poliţiei ucrainene, relatează AFP.

În această (luni) dimineaţă au fost trase 75 de rachete, dintre care 41 au fost neutralizate de apărarea noastră antiaeriană”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter comandantul Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

Contraofensiva lui Zelenski. Armata din Ucraina a trecut graniţa, bombardamente la Belgorod
Traficul trenurilor de metrou a fost suspendat în capitala ucraineană, Kiev, potrivit unui anunţ publicat luni dimineaţă pe contul oficial de Telegram al oraşului. Staţiile de metrou funcţionează ca adăposturi, se precizează în anunţ. Anterior, un consilier al ministrului ucrainean de interne a declarat că linia roşie a sistemului de metrou din Kiev este folosită ca buncăr anunță CNN, potrivit RADOR.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 12 au fost rănite într-o seria de cinci bombardamente la Liev, anunţă într-un prim bilanţ poliţia ucraineană. ”În acest stadiu, se cunosc cinci morţi şi 12 răniţi”, a anunţat într-o postare pe Facebook poliţia. ”Majoritatea” bombardamentelor au avut loc ”în centrul capitalei” Ucrainei, precizează poliţia ucraineană.

Camionul care a explodat pe podul din Crimeea venea din România. Rusia acuză Ucraina de terorism şi bombardează Kievul
Rusia a lansat luni o campanie de bombardare a infrastructurii energetice a Ucrainei, a acuzat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a denunţat tiruri cu zeci de rachete şi atacuri cu drone iraniene. „Ei vor panica şi haosul, vor să distrugă sistemul energetic”, acuză Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Aceste atacuri cu ”zeci de rachete” şi drone iraniene de tip Shahed au vizat Ucraina din nord în sud şi din est în vest, atingând Kievul şi regiunile Hmelnîţkîi, Liov, Dnipro, Viniţia, Zaporije, Sumî, Harkov şi Jitomîr.

”Pene de curent temporare sunt posibile, dar nu va exista o întrerupere încrederii noastre în victorie”, subliniază Zelenski în această înregistrare video filmată afară, în centrul Kievului.

”Inamicul vrea să ne fie frică, ca oamenii să fugă, dar noi nu putem merge decât înainte şi o vom arăta pe câmpul de luptă”, a subliniat el.

Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să rămână în adăposturi.

Rușii ar fi distrus biroul președintelui Volodimir Zelenski

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a raportat explozii în centrul orașului și în alte cartiere ale capitalei. Un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Anton Herșcenko, a declarat că una dintre rachetele care au lovit Kievul a căzut pe strada Volodimirska, unde se află biroul SBU, iar în apropiere se află biroul președintelui Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost ținta unor tentative de asasinat încă de la începutul invaziei rusești și mereu a spus, în declarațiile sale video, că se află la biroul din Kiev.

Martorii oculari au raportat mașini în flăcări pe străzi, clădiri distruse, inclusiv clădiri administrative, și drumuri. Ca urmare a loviturilor, centrala termică din Kiev a luat foc, iar gara centrală a fost avariată. O altă rachetă a căzut lângă monumentul lui Mikhailo Hrushevski, în timp ce altele au lovit centrul de afaceri 101 Tower, lângă „Podul Klitschko” și Parcul Shevchenko, unde a fost distrus un loc de joacă.

Trenurile de metrou din Kiev au fost oprite – stațiile funcționează acum ca adăposturi. În plus, cursurile în instituțiile de învățământ au fost suspendate.