Vladimir Putin cere modernizarea industriei militare ruse

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a atenţionat miercuri pe responsabilii militari ruşi, în cadrul unei reuniuni dedicate programului de înzestrare a armatei pentru perioada 2016-2025, că Rusia trebuie să fie pregătită să răspundă eficient oricărei posibile ameninţări, consemnează agenţia EFE citând agenţiile ruse de presă.

10 sept. 2014, 18:10
Vladimir Putin cere modernizarea industriei militare ruse

„Trebuie să calculăm precis ameninţările potenţiale la adresa securităţii Rusiei, iar pentru fiecare dintre acestea este nevoie de un răspuns satisfăcător şi adecvat”, a punctat liderul de la Kremlin, care a anunţat totodată că a preluat direct conducerea comisiei ce monitorizează industria de apărare.

În primul rând, „trebuie întocmită o listă raţională a mijloacelor de atac care să garanteze descurajarea nucleară, reînarmarea aviaţiei strategice şi dezvoltarea apărării aerospaţiale”, a indicat Putin.

Putin: Criza din Ucraina a fost provocată pentru reanimarea NATO

El a subliniat necesitatea unor noi progrese tehnologice în realizarea tuturor componentelor pentru armele de înaltă precizie şi a insistat că industria rusă trebuie să fie capabilă să producă singură toate echipamentele esenţiale. „Nu avem intenţia de a renunţa la colaborarea cu partenerii străini, dar este necesar să luăm în considerare riscurile existente”, a explicat Putin făcând aluzie la sancţiunile occidentale, în urma cărora industria militară rusă nu mai are acces la unele tehnologii şi echipamente.

În consecinţă, liderul rus a cerut să se elaboreze până la sfârşitul lunii octombrie propuneri „echilibrate şi realiste” pentru un nou program de înzestrare cu armament în perioada 2016-2025, iar în luna decembrie să fie prezentată noua doctrină militară a Rusiei.

El a dezaprobat însă ideea că Rusia s-ar putea vedea atrasă într-o nouă cursă a înarmării. „Uneori avem impresia că cineva doreşte să pornească o nouă cursă a înarmării. Cu siguranţă noi nu ne vom angaja într-o astfel de cursă. Este total exclus”, a insistat el.

Rusia a lansat o RACHETĂ BALISTICĂ intercontinentală Bulava în Marea Albă

În ce priveşte revizuirea doctrinei militare, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a declarat săptămâna trecută că ea se impune ca urmare a apariţiei unor „noi ameninţări militare”, dând exemplul crizei din Ucraina. Oficialul rus s-a mai referit în acelaşi context la scutul antirachetă al NATO şi la noile tipuri de arme, cum sunt cele hipersonice.