Putin face curăţenie în rândul „băieţilor deştepţi” de la Gazprom

Vladimir Putin se luptă cu băieţii deştepţi în an electoral. Gazprom, cea mai mare companie de extracţie a gazului natural din lume, a înregistrat astăzi trei demisii la vârf. Totul, după o şedinţă convocată de premierul rus pe tema corupţiei.

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 21:07
Putin face curăţenie în rândul „băieţilor deştepţi” de la Gazprom

Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksdandr Ananenkov, directorul de patrimoniu, Olga Pavlova, şi responsabilul de relaţia Gazprom cu statul, Viktor Iliuşin, au anunţat că vor părăsi gigantul din industria extractivă.

Comunicatul Gazprom survine la doar câteva ore după o şedinţă la care au participat premierul Vladimir Putin şi vicepremierul Igor Secin. Oficial, tema întâlnirii a fost „energia electrică”, însă Putin şi Secin ar fi discutat despre corupţia în companiile de stat, notează gazeta.ru.

Publicaţia scrie că demisiile ar avea legătură cu campania anticorupţie anunţată de Putin, la sfârşitul anului trecut. Din verificările efectuate la Ministerul Energiei, a reieşit că 162 dintre cei 352 de şefi de companii energetice de stat ar fi „afiliaţi la organizaţii comerciale”.

Putin declarase că majoritatea companiilor energetice din Siberia, Urali şi Caucazul de Nord sunt controlate de clanuri familiale, care ar spăla banii prin intermediul unor firme de tip off-shore, înregistrate pe numele rudelor directorilor. Anul 2012 este un an electoral pentru ruşi, premierul actual candidând pentru un al treilea mandat la preşedinţie.