Putin îşi bate joc de pensionari. Le creşte pensia seniorilor care trec de 80 de ani, dar speranţa de viaţă în Rusia nu este nici măcar aproape

Pensionarii care au împlinit vârsta de 80 de ani pot primi o creștere a pensiei în valoare de 7.220 ruble, relatează NEXTA, doar că în Rusia speranţa de viaţă la bărbaţi este sub 70 de ani, iar la femei nu depăşeşte 80. Recalcularea are loc automat la o lună de împlinirea vârstei de 80 de ani.

27 iun. 2022, 17:59
Putin îşi bate joc de pensionari. Le creşte pensia seniorilor care trec de 80 de ani, dar speranţa de viaţă în Rusia nu este nici măcar aproape

Conform datelor OMS publicate în 2020, speranța de viață în Rusia este de 68,2 ani la bărbaţi, 78 de ani la femei, iar speranța totală de viață este 73,2, ceea ce conferă Rusiei locul 96 într-un clasament al speranței de viață la nivel mondial.

Principale cauze de deces în Rusia sunt boala arteriala coronariana și atacul cerebral, în timp ce alcoolul este, potrivit worldlifeexpectancy.com, doar a 12 cauză, iar otrăvirea a 38-a.

Potrivit NEXTA, în 2021, speranța de viață în Rusia ar fi fost de 66,7 de ani pentru bărbați și 77,7 pentru femei.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului să majoreze pensiile și salariul minim cu 10%, afirmând că nu toate problemele economice cu care se confruntă rușii au legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters și Financial Post.

Citeşte şi: Joe Biden, după bombardarea Kievului: „Încă o barbarie din partea Rusiei”. Putin l-a trimis pe ministrul Apărării pe front

„Eu și guvernul am discutat mult timp despre asta, au fost dispute în cadrul guvernului și s-a luat o decizie. Azi vreau să vă anunț: îmi propun să măresc cu 10% cuantumul pensiilor pentru pensionarii nemuncitori de la 1 iunie din acest an”, a anunțat Putin într-o întâlnire televizată a Consiliului de Stat al Rusiei.

El a anunțat de asemenea că salariul minim va fi majorat cu 10% de la 1 iulie, urmând să ajungă la 15.279 de ruble (241 de euro) pe lună, potrivit agenției Interfax.

După noua indexare pensia medie în Rusia va ajunge la 19.360 de ruble (306 euro), potrivit ministrului rus al Muncii Anton Kotiakov.

În luna aprilie Rusia a înregistrat o inflație de 17,83%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Deși a reprezentat o problemă și înainte de războiul din Ucraina, inflația a crescut brusc în Rusia după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Citeşte şi: Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh ucrainean, dă în judecată Rusia la CEDO pentru confiscarea bunurilor


loading...