Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh ucrainean, dă în judecată Rusia la CEDO pentru confiscarea bunurilor

Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate şi confiscarea bunurilor în contextul invaziei Moscovei.

27 iun. 2022, 17:04
Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh ucrainean, dă în judecată Rusia la CEDO pentru confiscarea bunurilor

Ahmetov este proprietarul majoritar a două mari oţelării, inclusiv Azovstal – scena unora dintre cele mai intense lupte din război – în oraşul portuar Mariupol, pe care forţele ruse l-au cucerit luna trecută.

Oligarhul ucrainean este originar din oraşul ocupat Doneţk, în regiunea estică Donbas, unde forţele de ruse îşi concentrează eforturile pentru a câştiga mai mult teritoriu.

Zeci de afaceri din industria siderurgică, mine de cărbune şi alte active din regiune, precum şi din sudul Ucrainei, care sunt deţinute de Ahmetov, au fost confiscate de forţele ruse, a spus oligarhul, potrivit News.ro.

Procesul urmăreşte ”asistenţă urgentă pentru blocarea, jefuirea, distrugerea şi deturnarea cerealelor şi metalelor de către Rusia”, potrivit unui comunicat emis de compania System Capital Management, deţinută de Ahmetov.

Citeşte şi: Vestea aşteptată de tot mapamondul. Zelenski a anunţat, în plenul G7, când se termină războiul cu Rusia

”Răul nu poate rămâne nepedepsit”, a subliniat el în declaraţie.

”Crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului nostru sunt flagrante, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere… Acest proces este unul dintre primii paşi juridici internaţionali împotriva Rusiei menit să oprească crimele lor în curs, distrugerea economiei ucrainene şi jefuirea bunurilor ucrainene”, a adăugat el.

”Jefuirea mărfurilor de export ale Ucrainei, inclusiv cereale şi oţel, a dus deja la creşterea preţurilor şi la moartea oamenilor din cauza foametei în întreaga lume. Aceste acţiuni barbare trebuie oprite, iar Rusia trebuie să plătească integral. Cred în dreptate şi lupt pentru ea”, a conchis omul de afaceri ucrainean.

Citeşte şi: Cum dă Vladimir Putin greutate războiului din Ucraina. Trimite pe front un general obez, pe care l-a chemat de la pensie


loading...