Decizie controversată: Putin l-a decorat pe principalul suspect în cazul otrăvirii lui Litvinenko

Vladimir Putin l-a decorat pe principalul suspect în cazul otrăvirii lui Litvinenko, potrivit Agerpres.

09 mart. 2015, 16:21
Decizie controversată: Putin l-a decorat pe principalul suspect în cazul otrăvirii lui Litvinenko

Președintele rus Vladimir Putin l-a decorat luni pentru „servicii aduse națiunii” pe Andrei Lugovoi, principalul suspect în cazul otrăvirii cu poloniu radioactiv a fostului agent KGB Alexandr Litivnenko, la Londra în anul 2006, transmite AFP.

Fost agent secret și în prezent parlamentar al unei formațiuni naționaliste, Andrei Lugovoi a fost inclus pe lista unor personalități decorate de președintele Putin, deși autoritățile britanice au cerut extrădarea lui. Într-un comunicat emis luni de Kremlin se afirmă că Lugovoi a fost decorat pentru ‘contribuția sa la dezvoltarea sistemului parlamentar rus și pentru rolul său activ în viața legislativă’.

Citeşte şi Putin, acuzat de legături cu grupuri mafiote. Britanicii spun că ar fi comandat otrăvirea lui Litvinenko

Litvinenko s-a întâlnit pe 1 noiembrie 2006 cu acesta și cu un alt agent rus, Dmitri Kovtun, la Hotelul Millennium din Londra și a început să se simtă rău chiar din acea seară. A fost internat în spital, unde avea să se stingă din viață pe 23 noiembrie, el acuzându-l de pe patul de moarte pe președintele Putin că a ordonat execuția lui. Autoritățile britanice presupun că în timpul respectivei întâlniri, unul dintre cei doi agenți ruși i-a strecurat substanța letală în ceașca cu ceai.

Pentru a nu tensiona relațiile cu Rusia, guvernul britanic l-a obstrucționat permanent în desfășurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanțele decesului. Într-o scrisoare adresată acestuia și publicată pe 19 iulie 2013, ministrul britanic de interne Theresa May a admis că ‘relațiile internaționale au fost un factor în decizia luată de guvern’ de a nu-i autoriza inițierea unei investigații publice, procedură care, aparent contrar numelui său, permite în sistemul judiciar britanic și consultarea unor documente confidențiale.