Putin, mutare surpriză după anunţul Finlandei privind aderarea la NATO. A oprit furnizarea de energie electrică

Vladimir Putin nu doreşte ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO. Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko.

14 mai 2022, 14:57
Putin, mutare surpriză după anunţul Finlandei privind aderarea la NATO. A oprit furnizarea de energie electrică

„Va fi necesar să reacţionăm (…) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării”, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko. Declaraţia vine în contextul anunţului Finlandei şi Suediei privind aderarea la NATO în următoarea perioadă.

Aleksandr Gruşko a susţinut că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive „reale” pentru aderarea acestor ţări la NATO.

Citeşte şi: Institutul pentru studiul Războiului: Putin va anexa Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei „în lunile următoare”

Ca reacţie la decizia Finlandei de la intra în NATO, Rusia a oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă furnizarea de energie electrică către această ţară.

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, invocând restanţe de plată, în momentul în care Finlanda şi-a anunţat aderarea la NATO.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei, citat de news.ro.

Reţeaua este echilibrată datorită importurilor din Suedia, potrivit hărţii în timp real a Fingrid, care spunea vineri că s-ar putea descurca fără electricitate rusă „fără dificultate”.

Finlanda a importat până acum aproximativ 10% din consumul total de energie electrică de la vecinul său.