Putin nu merge la Jocurile Olimpice de la Londra. Britanicii se bucură

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va merge la Londra cu ocazia Jocurilor Olimpice, iar mai mulţi parlamentari britanici, care au denunţat abuzurile comise în Rusia faţă de drepturile omului, au salutat această decizie, relatează The Independent, în ediţia electronică.

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 11:30
Putin nu merge la Jocurile Olimpice de la Londra. Britanicii se bucură

Fostul ministru britanic pentru Europa Denis MacShane apreciază că aceasta este o modalitate de a evita presiunile privind Siria. „Putin realizează acum că nu este binevenit la Londra, din cauza respingerii flagrante de către Rusia a valorilor şi normelor europene şi a eşecului de a investiga şi pedepsi oficiali care încalcă legea”, a declarat MacShane. Un alt subiect ce a generat tensiuni diplomatice cu Rusia este moartea în detenţie a activistului rus pentru drepturile omului Serghei Magniţki.

Este posibil ca premierul Dmitri Medvedev să participe la Jocurile Olimpice, a căror ceremonie de deschidere va avea loc la 27 iulie. La rândul său, Rusia va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, la Soci.

„În prima sa declaraţie publică de politică externă după ce a trecut din postul de premier în cel de preşedinte, Putin a spus că prioritatea sa este să protejeze oficialii statului de nominalizarea şi interdicţia de a intra în Marea Britanie, Statele Unite şi alte democraţii”, a mai afirmat MacShane.

„Camera Comunelor a cerut tocmai această acţiune într-o rezoluţie unanimă referitoare la cei responabili de moartea lui Serghei Magniţki, iar răspunsul irascibil al lui Putin este în replică la această campanie”, a adăugat el.

„De asemenea, este clar că Putin nu vrea să discute despre cum poate ajuta Rusia la exercitarea de presiuni asupra Siriei. Rusia devine tot mai naţionalistă şi mai autoritară sub regimul infinit al lui Putin”, a conchis acesta.