REFERENDUM CRIMEEA: Putin o linişteşte pe Merkel: Rusia va respecta alegerea făcută de locuitorii Crimeii

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului de duminică referitor la alipirea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia. La trândul său, Merkel i-a spus că doreşete mai mulţi observatori OSCE în Ucraina.

RomaniaTV.net
16 mart. 2014, 17:26
REFERENDUM CRIMEEA: Putin o linişteşte pe Merkel: Rusia va respecta alegerea făcută de locuitorii Crimeii

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului de duminică referitor la alipirea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit unui comunicat dat publicității de Kremlin, preluat de agențiile internaționale de presă, informează Agerpres.

„Vladimir Putin a remarcat că voința populației din peninsulă se va exprima prin respectarea deplină a dreptului internațional și mai ales a primului articol din Carta ONU, ce afirmă principiul egalității și al dreptului la autodeterminare al popoarelor”, mai precizează aceeaşi sursă.

La rândul său, Angela Merkel i-a spus lui Putin că vrea să vadă mai mulţi observatori OSCE în Crimeea, aluzie la faptul că mulţi dintre aceştia au fost intimidaţi de miliţiile pro ruse din peninsulă, care i-au ameninţat cu armele şi i-au forţat să plece.

„Cancelarul a propus ca prezența actuală a OSCE în Ucraina să fie extinsă rapid și ca un număr mai mare de observatori să fie trimiși în punctele fierbinți, mai ales în estul țării”, potrivit unui comunicat guvernamental. Vladimir Putin a considerat „pozitivă” această inițiativă și a promis că îi va da instrucțiuni în acest sens ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, se mai arată în comunicat. 

Cancelarul german a condamnat de asemenea intervenţia trupelor ruse în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în afara Crimeii, în convorbirea avută cu Putin.

Un milion și jumătate de alegători din peninsula ucraineană Crimeea au fost chemaţi duminică la urne, într-un controversat referendum asupra unei eventuale alipiri a Crimeii la Federaţia Rusă.