Putin pregăteşte a doua mobilizare şi creşte limita de vârstă la 30 de ani

Campania propusă luna trecută pentru ridicarea limitei superioare de vârstă pentru recrutarea militară în Rusia, de la 27 - cât este în prezent - la 30 de ani, ar putea începe încă din acest an, a declarat preşedintele Comisiei pe Apărare din Duma de Stat, Andri Kartapolov, într-un interviu acordat Parlamentskaia Gazeta.

12 ian. 2023, 17:34
Putin pregăteşte a doua mobilizare şi creşte limita de vârstă la 30 de ani

Potrivit deputatului, cetăţenii cu vârsta sub 30 de ani se vor putea prezenta la birourile militare de înregistrare şi înrolare în această primăvară, deşi acest lucru va necesita o serie de modificări legislative.

Kartapolov a prezis că procesul de creştere a vârstei va avea loc în etape: cel mai probabil, tranziţia completă la noul sistem va dura de la unul până la trei ani.

Luna trecută, Parlamentskaia Gazeta a scris despre o propunere de a creşte a vârstei minime pentru serviciul militar de la 18 la 21 de ani şi limita superioară de la 27 la 30 de ani, potrivit Mediafax.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat recent, într-un mesaj video, că Moscova are de gând să mobilizeze în continuare militari în vederea unei noi ofensive de proporţii. Cu puţin timp înainte de revelion, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a avertizat pe ruşi că la Kremlin se pregăteşte o nouă mobilizare şi există chiar voinţa de a decreta legea marţială, inclusiv închiderea graniţelor ţării pentru bărbaţi.

Oficial, mobilizarea parţială care a început pe 21 septembrie 2022 nu s-a încheiat încă. Ea s-ar încheia abia după ce preşedintele Vladimir Putin ar semna un decret corespunzător, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

„Într-adevăr constatăm că nu există un decret privind încetarea mobilizării. Primul val de mobilizare a existat în octombrie şi nu este vorba despre o mobilizare parţială. Există relatări, conform cărora oameni dintr-o serie de regiuni primesc în continuare ordine de încorporare. Poate că Ministerul Apărării mai cheamă sub arme cine ştie ce fel de specialişti – dar în orice caz mobilizarea încă nu s-a încheiat”, afirmă Serghei Krivenko, directorul organizaţiei ruse pentru drepturile omului „Cetăţeni, Armată, Justiţie”. Autorităţile ruse au inclus organizaţia sa pe lista „agenţilor străini”.

Citeşte şi: Surpriză a lui Putin în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin l-a desemnat pe Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, comandant suprem al „operaţiunii speciale”