Putin: Preţurile la alimente vor creşte / BCE: Războiul ridică inflaţia în Europa

Rusia este pregătită să furnizeze îngrăşăminte minerale partenerilor străini, iar restricţiile cu privire la importul acestora pe pieţele globale vor duce la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. Şi BCE a avertizat în legătura cu inflaţia.

10 mart. 2022, 20:38
Putin: Preţurile la alimente vor creşte / BCE: Războiul ridică inflaţia în Europa

Vladimir Putin a avertizat joi cu privire la majorarea inevitabilă a preţurilor la alimente în Europa. ”Dacă vom continua să întâmpinăm probleme cu finanţarea, asigurările, logistica, atunci preţurile, care sunt deja exorbitante, vor creşte şi mai mult. Şi acest lucru va influenţa preţurile la produsele alimentare. Nu ar trebui în niciun caz să permitem să se întâmple ceva similar pe piaţa noastră alimentară, de aceea trebuie să asigurăm în primul rând volumele necesare producătorilor noştri agricoli”, a continuat liderul rus.

Iohannis, avertisment pentru români: „Războiul duce la creşterea preţurilor”. Ce spune de întâlnirea cu Kamala Harris

„Dar avem resurse, suntem capabili, suntem pregătiţi pentru a ne aproviziona partenerii străini. Dacă ni se creează probleme, atunci consecinţele negative pentru acest sector al economiei globale sunt inevitabile”, a mai explicat Vladimir Putin.

Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că războiul din Ucraina va creşte şi mai mult nivelul inflaţiei de consum pe termen scurt, ajungând la un nivel ”considerabil mai mare”, potrivit preşedintelui BCE, Christine Lagarde, relatează CNN.

”Războiul Rusia-Ucraina va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei prin creşterea preţurilor la energie şi la mărfuri, prin perturbarea comerţului internaţional”, a spus preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un discurs, joi.

Lagarde a afirmat că impactul conflictului ar putea creşte inflaţia în zona euro – care a atins 5,8% în februarie –  un procent ”considerabil mai mare pe termen scurt”, dar se aşteaptă, totuşi, să scadă treptat până la 2%, care este obiectivul BCE pentru 2024.

Vladimir Putin, schimbare de atitudine. Liderul de la Kremlin anunţă naţionalizarea bunurilor companiilor fugare
Sancţiunile financiare împotriva Rusiei, care includ interzicerea unor bănci ruseşti din reţeaua de plăţi SWIFT, nu au cauzat încă probleme băncilor europene, a mai spus ea.

”(Sancţiunile) nu au cauzat până acum tensiuni severe pe pieţele monetare sau deficit de lichidităţi în sistemul bancar din zona euro. Bilanţurile băncii rămân normale, în general, datorită poziţiilor durabile de capital, precum şi unui număr redus de credite neperformante,” a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.