Putin respinge negocierile de pace: „Ucraina nu a respectat acordul preliminar”

Putin, întrebat despre o întâlnire cu Zelenski: Kievul nu a respectat termenii ”acordului de pace preliminar” convenit în luna martie

20 iul. 2022, 07:27
Putin respinge negocierile de pace: „Ucraina nu a respectat acordul preliminar”
Zelenski, anunţ fără precedent

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Moscova nu a văzut nicio dorinţă din partea Ucrainei de a a se conforma condiţiilor a ceea ce el a descris drept un acord de pace preliminar convenit în martie, relatează The Guardian.

Vladimir Putin, primul anunţ despre negocierile de pace. Ce i-a transmis lui Zelenski

Într-un dialog televizat cu reporferii după vizita în Iran, Putin a fost întrebat despre o posibilă întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul rus a răspuns că Kievul nu a respectat termenii unui acord de pace preliminar despre care a susţinut că a fost „practic, realizat” în martie.

România va trebui să-şi scadă consumul de gaze, la cererea UE. Solicitarea riscă să devină obligatorie, document exploziv al Comisiei Europene

”Desigur că rezultatul final … depinde de dorinţa părţilor semnatare de a implementa înţelegerile la care s-a ajuns. Astăzi vedem că puterea de la Kiev nu are o astfel de dorinţă”, a afirmat liderul de la Kremlin.

El a adăugat că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au oferit să medieze între Rusia şi Ucraina.

Pentru Ucraina, este ”important să câştige” războiul înainte de venirea iernii

Este important pentru Ucraina să pună capăt războiului înainte de venirea iernii pentru a nu-i lăsa pe ruşi să se instaleze durabil, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, într-un interviu publicat marţi, citat de AFP.

„Este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarnă. După iarnă, când ruşii vor fi avut mai mult timp să se implanteze, cu siguranţă va fi mai dificil. Spre asta ne duc. Este foarte important pentru noi să nu le oferim această posibilitate”, a declarat Andrii Iermak pentru revista Novoie Vremia.

Reafirmând că armele furnizate de aliaţii occidentali sunt insuficiente, el a spus că mizează pe ajutorul militar american facilitat de „land lease”, „legea de împrumut şi închiriere” din cel de-Al Doilea Razboi Mondial reactivată în mai de preşedintele Joe Biden pentru a sprijini Ucraina şi care urmează să intre în regim complet în august.

„Obiectivul nostru este victoria, nu ne gândim la altceva”, a declarat Andrii Iermak.

Pe de altă parte, responsabilul a subliniat că negocierile în desfăşurare cu Rusia au vizat doar deblocarea porturilor pentru exportul cerealelor ucrainene care sunt imobilizate acolo de conflict, şi nu modul de a pune capăt conflictului de exemplu.

„Aceste negocieri au loc la nivel de militari şi al Ministerului de Externe şi numai cu medierea ONU”, a spus el.

„Comunic cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu comunic cu ruşii”, a subliniat şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene.