Putin: Rusia vrea relaţii de parteneriat cu Occidentul, dar în condiţiile unui respect reciproc

Rusia vrea să-şi îmbunătăţească relaţiile cu alte ţări, dar doreşte să fie tratată ca un egal, iar interesele sale să fie respectate, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un mesaj adresat participanţilor la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, care îşi deschide joi lucrările în capitala nordică a Rusiei.

22 mai 2014, 10:35
Putin: Rusia vrea relaţii de parteneriat cu Occidentul, dar în condiţiile unui respect reciproc

„Rusia este dispusă să-şi extindă relaţiile pe mai multe planuri cu toţi partenerii săi, pe bază de egalitate şi de respect reciproc al intereselor”, a subliniat liderul statului rus, într-un mesaj adresat în scris participanţilor la forumul din Sankt-Petersburg, potrivit Agerpres.

UE îi cere lui Putin să nu întrerupă livrările de gaze naturale spre Europa

Putin este aşteptat să se alăture vineri acestui forum, un răspuns al Rusiei la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Acest eveniment de vitrină, destinat să arate investitorilor şi guvernelor străine că Rusia este deschisă afacerilor, are loc în contextul cele mai grave crize dintre Rusia şi Occident după încheierea războiului rece, criză provocată de viziunile diferite asupra viitorului Ucrainei.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au instituit sancţiuni împotriva unor oficiali şi companii din Rusia, ca represalii pentru anexarea în martie a Crimeii la Federaţia Rusă şi au avertizat Moscova cu un pachet de sancţiuni economice în cazul în care va perturba alegerile prezidenţiale prevăzut să aibă loc duminică în Ucraina.

Declaraţia preşedintelui Vladimir Putin reiterează punctul principal al politicii externe ruse – un tratament egal din partea SUA şi altor state – sugerând că Moscova nu va sacrifica interesele proprii de dragul unor relaţii mai bune cu partenerii occidentali.

În opinia experţilor, Putin a dat de înţeles că Rusia nu doreşte să fie izolată.’Numai acţionând împreună, ţinând seama de interesele reciproce şi bazându-ne pe legături constructive care au fost stabilite de zeci de ani, comunitatea internaţională poate merge înainte, asigurând în continuare dezvoltarea la nivel mondial’, după cum subliniază liderul rus în mesajul respectiv.