Putin semnează legea ce pedepseşte cu închisoarea „reabilitarea nazismului” în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni legea ce introduce pedeapsa de până la cinci ani de închisoare pentru 'reabilitarea publică a nazismului', 'negarea faptelor' stabilite de Tribunalul de la Nurnberg, precum şi pentru 'răspândirea de false informaţii' cu privire la activităţile Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mai 2014, 14:01
Putin semnează legea ce pedepseşte cu închisoarea „reabilitarea nazismului” în Rusia

Legea federală introduce responsabilitate penală pentru negarea faptelor stabilite de Tribunalul militar internaţional pentru judecarea şi pedepsirea marilor criminali de război din ţările europene ale Axei, pentru aprobarea crimelor stabilite în procesul menţionat şi pentru răspândirea de informaţii false despre activităţile Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial’, precizează serviciul de presă al Kremlinului.

Legea, adoptată de parlamentul rus în aprilie, stabileşte, totodată, şi pedepse cu amenzi pentru profanarea zilelor dedicate gloriei militare şi istoriei Rusiei.

Potrivit unor experţi, legea i-ar putea viza pe istorici şi pe unii membri ai opoziţiei. ‘Acum, orice specialist în istoria celui de-al Doilea Război Mondial va trebui să facă o apologie în loc de ştiinţă pentru a nu cădea sub incidenţa acestei legi’, declara pentru AFP Aleksei Makarkin, analist al Centrului de consiliere în ştiinţe politice, la adoptarea legii de către deputaţii ruşi.