Putin şi Xi Jinping, încleştarea anului. Marea surpriză ar putea veni din SUA

Revista americană Time se pregătește să anunțe Persoana anului 2023. Pe lista scurtă se află și președintele rus Vladimir Putin, dar și dictatorul chinez Xi Jinping.

06 dec. 2023, 08:41
Putin şi Xi Jinping, încleştarea anului. Marea surpriză ar putea veni din SUA

Potrivit revistei Time, „Persoana Anului” este reprezentat de individul sau grupul de persoane „care au influențat știrile sau viața noastră, în bine sau în rău, cel mai mult în decursul ultimului an”.

Editorii revistei americane vor acorda miercuri titlul de „Persoana anului 2023”, care a marcat cel mai mult titlurile de pe prima pagină a ziarelor, în bine sau în rău.

Tradiția datează din 1927, iar printre cei care au primit anterior acest titlul se numără președintele american Joe Biden și vicepreședintele SUA Kamala Harris, Martin Luther King Jr., cancelarul german Angela Merkel, Papa Francisc, miliardarul Elon Musk și activista de mediu Greta Thunberg.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ajuns să întruchipeze rezistenţa ţării sale în faţa invaziei militare a Rusiei, a fost desemnat „Persoana Anului 2022” de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, „spiritul Ucrainei”.

Citeşte şi: Accident teribil în Filipine: 25 de morţi după ce un autocar a căzut în prăpastie FOTO şi VIDEO

Nouă finaliști au fost anunțati luni în timpul emisiunii Today de pe NBC, printre care se numără și președintele rus Vladimir Putin, care, de altfel, a primit acest titlu în 2007.

„Vladimir Putin, care deține funcția de președinte sau prim-ministru al Rusiei din 1999, a continuat să ducă războiul în Ucraina, aflat acum în al doilea an de la invazia la scară largă. Putin s-a confruntat cu o scurtă amenințare la adresa puterii sale în 2023, în timpul rebeliunii Wagner, dar influența sa a fost doar întărită în cele din urmă, deoarece grupul de mercenari s-a retras atunci când a fost încheiat un acord de către președintele belarus Alexander Lukașenko”, notează revista Time.

Pe lista scurtă se mai numără, scenariștii și actorii de la Hollywood care au fost în grevă pe tot parcursul anului, marcând un moment rar în industria divertismentului, președintele chinez Xi Jinping, artista Taylor Swift, Sam Altman, CEO al OpenAI, procurorii care au instrumentat dosarele care-l vizează pe Donald Trump, filmul „Barbie”, regele Charles al III-lea și Jerome Powell, președinte al Rezervei Federale din 2018, care a jucat un rol cheie în gestionarea inflației ridicate din SUA.

Citeşte şi: Ungaria anunţă construcţia unui cartier „stil Dubai” în Budapesta. Investiţie de 6 miliarde de euro din fonduri externe