Putin, somat de Franţa şi Germania să încheie războiul. Avertismentul liderului de la Kremlin

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au vorbit cu Putin timp de 80 de minute "la iniţiativa lor", potrivit biroului de presă al guvernului german.

28 mai 2022, 17:48
Putin, somat de Franţa şi Germania să încheie războiul. Avertismentul liderului de la Kremlin

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina. Liderii Germaniei şi Franţei au avut sâmbătă o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în care l-au presat pe preşedintele rus să accepte o încetare imediată a focului în Ucraina şi să retragă trupele ruseşti din această ţară, au declarat oficiali germani.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au vorbit cu Putin timp de 80 de minute „la iniţiativa lor”, potrivit biroului de presă al guvernului german.

„Cancelarul german şi preşedintele francez au îndemnat la o încetare imediată a focului şi la o retragere a trupelor ruseşti. Ei i-au cerut preşedintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică la conflict”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că negocierile dintre Rusia şi Ucraina au fost îngheţate. De asemenea, el a acuzat Kievul că face declaraţii „contradictorii” pe care Moscova nu le înţelege.

Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute
Cu o zi mai devreme, Peskov a declarat că Moscova se aşteaptă ca Kievul să accepte status quo-ul şi să cedeze teritoriile cucerite de armata rusă, în urma unor remarci ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger care păreau să sugereze că Ucraina trebuie să accepte să cedeze Crimeea şi o mare parte din regiunea Donbas Rusiei.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută agenţiei Reuters, consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului cu Rusia şi a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii.

Lovitură pentru armata lui Putin! Ucraina primeşte rachete anti-navă Harpoon şi obuziere performante
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat, sâmbătă, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, ”caracterul periculos” al livrărilor de armament al Occidentului în Ucraina şi avertizează cu privire la o ”destabilizare” ulterioară, relatează AFP.
”Preşedintele rus a pus accentul asupra caracterului periculos al continuării inundării Ucranei cu armament occidental şi a avertizat cu privire la riscuri ale unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi unei agravări a crizei umanitare”, anunţă Kremlinul într-un comunicat, publicat în urma acestei convorbiri telefonice.

Scholz şi Macron îi cer lui Putin ”negocieri directe serioase” cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut sâmbătă, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin ”negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Cei doi lideri occidentali au insitat – în această convorbire la telefon de 80 de aninute – asupra unui ”armistiţiu mediat şi unei retrageri a trupelor ruse”, anunţă într-un comunicat Cancelaria germană.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz l-au ”îndemnat pe preşeidntlee rus (Vladimir Putin) la negocieri directe, serioase, cu preşedintele ucrainean.