Putin vrea crearea unui hub de gaze în Turcia. Ankara se mai gândește. Ministrul turc al Energiei: ”Este prea devreme pentru a face o evaluare”

Ministrul turc al Energiei spune că este prea devreme pentru a comenta propunerea lui Vladimir Putin pentru crearea unui hub european de gaze în Turcia. Fatih Donmez a subliniat faptul că această chestiune ar trebui discutată în viitorul apropiat.

12 oct. 2022, 18:17
Putin vrea crearea unui hub de gaze în Turcia. Ankara se mai gândește. Ministrul turc al Energiei: ”Este prea devreme pentru a face o evaluare”

Vladimir Putin împreună cu șeful Gazprom, Alexei Miller, au sugerat la conferința Rusia Energy Week de la Moscova, crearea unui hub de gaze în Turcia.

Citește și Rușii fug de înrolarea lui Putin cu iahturile. Aceștia au avut o surpriză neplăcută în Coreea de Sud

Țarul de la Kremlin a subliniat faptul că Rusia ar putea redirecționa livrările destinate conductelor Nord Stream deteriorate către Marea Neagră pentru a crea hub-ul în Turcia sau chiar să folosească partea intactă a Nord Stream 2 pentru a furniza gaze către Uniunea Europeană.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, s-a declarat suprins de această propunere și a subliniat faptul că este prea devreme pentru a face o evaluare.

„Este prima dată când auzim de problema aprovizionării Europei prin rute alternative. Prin urmare, este prea devreme pentru a face o evaluare. Acest gen de proiecte internaționale necesită evaluări de fezabilitate… aspectele comerciale trebuie discutate. Acestea sunt lucruri care trebuie discutate”, a spus Ministrul turc al Energiei.

Turcia este un actor foarte important în contextul geopolitic actual, care are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Conștientă de statutul pe care îl are, încă de la începutul răboiului, Ankara a încercat să medieze acest conflict asta, deși nu a fost de acord cu sancțiunile occidentale împotriva Moscovei. În același timp, a criticat Rusia pentru „operațiunea militară specială” în Ucraina. Totodată, Turica a livrat Kievului celebrele drone Bayraktar.

Turcia a intermediat alături de Organizația Națiunilor Unite, acordul din iulie pentru  deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră. Acesta a fost singurul progres diplomatic notabil în conflictul de peste șapte luni început de Putin pe 24 februarie.

În ultimii ani, relațiile dintre Turcia și Rusia au fost destul de complexe. Cele două state cooperează strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dar sunt în contradicție pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan.

Citește și Rușii se contrazic în imagini. Detaliul ciudat observat în presa lui Vladimir Putin