Qatarul rămâne o ameninţare pentru securitatea regională, consideră Arabia Saudită şi aliaţii săi

Qatarul rămâne o amenințare pentru "securitatea regională", au apreciat vineri Arabia Saudită și aliații săi, condamnând refuzul autorităților de la Doha de a răspunde pozitiv condițiilor lor pentru rezolvarea crizei din Golf, transmite AFP.

RomaniaTV.net
07 iul. 2017, 05:29
Qatarul rămâne o ameninţare pentru securitatea regională, consideră Arabia Saudită şi aliaţii săi

Refuzul Qatarului de a accepta cererile vecinilor „reflectă intenția de a continua politica sa ce vizează destabilizarea securității regionale”, precizează un comunicat comun al Arabiei Saudite, Bahrainului, Emiratelor Arabe Unite și Egiptului, text difuzat de agenția de presă oficială saudită SPA.

„Toate măsurile politice, economice și legale necesare vor fi luate într-o manieră adecvată și la timpul potrivit pentru a asigura drepturile, securitatea și stabilitatea celor patru țări ale noastre”, continuă comunicatul, fără a face mai multe precizări legate de aceste măsuri.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au anunțat la 5 iunie întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului și de relații prea apropiate cu Iranul.

Respectivele state au impus de asemenea Qatarului sancțiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

Ulterior, pe 22 iunie, aceste țări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerințe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Fraților Musulmani, să închidă televiziunea de știri Al-Jazeera și să reducă relațiile cu Teheranul.

Qatarul, care a respins acuzațiile de terorism, a răspuns oficial acestor cerințe, luni, într-un mesaj transmis prin intermediul Kuweitului, care joacă un rol de mediator.

Marți, la Doha, referindu-se la cerințele Arabiei Saudite și aliaților ei, șeful diplomației Qatarului a vorbit despre o „listă nerealistă și de neacceptat”.

Lista „nu vizează terorismul, ea urmărește să se pună capăt libertății de exprimare”, a acuzat ministrul de externe, citat de AFP.

La finalul reuniunii lor de la Cairo, de miercuri, șefii diplomațiilor din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au exprimat, într-un comunicat, „regretul lor față de răspunsul negativ al Qatarului, care arată neglijență și lipsă de seriozitate (…) în ce privește revizuirea politicilor și practicilor sale”.

În comunicatul lor, vineri, cele patru țări precizează că oferta lor de negociere din 22 iunie cu Doha este de acum „nulă și neavenită”, guvernul qatarez respingând „toate eforturile diplomatice pentru rezolvarea acestei crize”.