Rabinul Wasserman, de ziua Ierusalimului: Îl rugăm pe preşedinte să fie de acord cu mutarea ambasadei

Comunitatea Originarilor din România a aniversat luni seară, la Bucureşti, împlinirea a 52 de ani de la eliberarea şi reunificarea Ierusalimului, în prezenţa a numeroşi participanţi din mediul politic, administrativ, oameni de afaceri, scriitori, artişti, jurnalişti.

RomaniaTV.net
04 iun. 2019, 05:29
Rabinul Wasserman, de ziua Ierusalimului: Îl rugăm pe preşedinte să fie de acord cu mutarea ambasadei

„Trăim de 52 de ani în Ierusalim, capitala poporului evreu. Multe generaţii au visat, dar nu au ajuns la astfel de clipe. Acest dar frumos pe care l-am primit se datorează şi celor care n-au uitat Ierusalimul şi au fost ataşaţi trup şi suflet de-a lungul mileniilor care s-au scurs de la dărâmarea Templului”, a declarat Josef Wasserman, Rabinul Comunităţii Originarilor din România, potrivit Agerpres.

Oaspetele israelian de origine română a reiterat, în context, rugămintea sa către preşedintele Klaus Iohannis privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la eliberarea şi reunificarea Ierusalimului îl rog de aici, de la Bucureşti, pe preşedintelui României, pe care l-am cunoscut personal, să fie în continuare un exemplu pentru toate ţările din Europa şi să fie de acord cu mutarea ambasadei. România totdeauna a fost aproape de poporul israelian şi în timpuri grele când mulţi au părăsit relaţiile cu Israelul. Este de neînţeles de ce sunt încă popoare care nu vor să meargă pe drumul SUA şi să spună: ‘Respectăm fiecare ţară cu capitala lor’. Nu cred că cineva din Israel sau din America ar fi avut curajul să spună ‘capitala României nu este Bucureşti”, a mai spus Josef Wasserman.

Rabinul a subliniat apoi importanţa Oraşului Sfânt pentru toate popoarele: „Dumnezeu ‘invită’ fiecare om credincios la Ierusalim, deoarece Ierusalimul este locul liber pentru toate cele trei religii. Trebuie să fie numai pace între toate popoarele şi să ne unim toţi sub credinţa în Dumnezeu, căci, dacă vom face acest lucru, vom trăi într-o societate mult mai bună”.

El a adăugat că a venit direct la Bucureşti, după ce a serbat duminică la Ierusalim, împreună cu mii de oameni, 52 de ani de la unificarea oraşului.

„Ieri (duminică – n.r.), noi am sărbătorit acolo Ziua Ierusalimului, şi astăzi (luni – n.r.) am continuat această veselie. Să fii vesel de ziua Ierusalimului în Ierusalim este ceva normal, dar este foarte important să ajungi la Bucureşti şi să întâlneşti prieteni din Parlament, Primărie, scriitori, jurnalişti, creştini şi evrei care vin să sărbătorească această zi şi să audă despre importanţa Oraşului Sfânt, în care orice om de orice religie se poate ruga – este ceva unic, care nu se poate găsi nicăieri în lume. Eu cred că unirea credinţei în Dumnezeu, unirea spre locul cel mai sfânt pentru toate religiile care este Ierusalim, este un motiv destul de bun că toţi ne rugăm la acelaşi Tată unic, la Dumnezeu, pentru a trăi într-o societate mai bună”, a spus Josef Wasserman.

El a anunţat că pe 30 iunie va avea loc, la Iaşi, a cincea ediţie a „Marşului Vieţii”, la care îi invită atât pe preşedintele Klaus Iohannis, cât şi pe premierul Viorica Dăncilă.

„Tot împreună trebuie să nu uităm trecutul şi mă refer la acele zile negre din istoria poporului român, când, în perioada 1940-1944, au fost ucişi aproape 400.000 de evrei din singurul motiv că s-au născut evrei. De aceea, alături de mulţi prieteni colaboratori, vom ajunge pe 30 iunie la Iaşi, la Marşul Vieţii, prilej cu care îi vom comemora pe toţi cei care au fost ucişi la cimitirul unde sunt îngropaţi 14.000 de evrei. (…) L-am cunoscut pe preşedintele Iohannis, la prima sa vizită în Israel, este un om deosebit, şi l-am invitat şi la Marşul Vieţii. Şi sper că în acest an va fi alături de noi, ca să poată da un exemplu viu pentru tânăra generaţie care trebuie să ştie ce s-a întâmplat. Vom trimite o invitaţie şi premierului Viorica Dăncilă. Cred că participarea unor personalităţi precum preşedintele, prim-ministru, ambasadori ai SUA şi Israelului – care deja şi-au dat acordul – contează mai mult decât un an de cursuri despre Holocaust”, a precizat Rabinul Wasserman.

Administraţia municipală este deschisă la orice colaborare cu comunitatea evreilor, a precizat consilierul general din Primăria Generală a Capitalei, Orlando Culea.

„Iubim oraşul Ierusalim, îl respectăm, respectăm poporul evreu în general. (…) Într-adevăr, Ierusalim, pe care l-am descoperit acum cinci ani, este un loc al păcii, unde se întrepătrund toate religiile. Iar la Bucureşti a avut loc un eveniment excepţional, sper să se repete şi sper ca, atunci când va fi nevoie, comunitatea evreiască să solicite sprijinul administraţiei locale, şi sunt convins că răspunsul va fi pe deplin pozitiv”, a spus Orlando Culea.

Evenimentul a avut loc, la iniţiativa Rabinului Wasserman, într-un restaurant kosher din Capitală, cu sprijinul Clubului Cavalerilor de Malta, reprezentat de prim-vicepreşedintele Marian Coman.

„Toată lumea a venit şi a plecat cu inima deschisă. Nu este vorba numai despre oameni, ci despre un oraş care se numeşte ‘religie’ şi ne încărcăm spiritual de la Ierusalim”, a precizat Marian Coman, în cadrul evenimentului.