Rabla 2021 şi Rabla Plus se suspendă. Tanczos Barna: Vom aduce câteva modificări programului

Rabla 2021. Tanczos Barna, ministrul Mediului, spune că problema mașinilor poluante trebuie discutată în coaliție.

30 nov. 2021, 22:24
Rabla 2021 şi Rabla Plus se suspendă. Tanczos Barna: Vom aduce câteva modificări programului

Rabla 2021. Începând din 3 decembrie 2021 se suspendă înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că s-au epuizat fondurile pentru aceste programe și că înscrierile vor fi reluate anul viitor.

„S-au epuizat fondurile alocate pentru 2021. Este un an în care am triplat bugetul la Rabla Plus și am dublat bugetul la Rabla clasic. Este un an cu număr maxim de autoturisme finanțate prin Rabla clasic și un număr nemaiîntâlnit de mașini electrice finanțate prin Rabla Plus”, a spus ministrul.

Rabla pentru electrocasnice 2021: bugetul s-a epuizat în 5 minute, bătaie pe frigidere şi maşini de spălat
„Până la 1 februarie programul se suspendă, nu se oprește. Va continua anul viitor. Vom opera câteva modificări pentru a crește eficiența programului, pentru a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante, astfel încât programul să-și atingă ținta adevărată, de a scoate cât mai multe din mașinile care poluează în România”, a adăugat el.

„În același timp, trebuie să vedem ce facem pe termen mediu și lung. Suntem într-un dialog permanent cu ACAROM și APIA, cele două organisme care reprezintă importatorii și producătorii de autoturisme, astfel încât programul să fie etapizat, să nu ajungem în situația de anul trecut, să pornim abia în aprilie. Pe de altă parte, să îndeplinim și angajamentul asumat de România în PNRR, să scoatem cel puțin 250.000 de mașini poluate din trafic până în 2026”, a spus ministrul la Digi 24.

Rabla Plus 2021. Bugetul alocat persoanelor fizice a fost suplimentat cu 40 milioane lei
„Ne propunem să păstrăm cel puțin același buget pe care l-am avut în 2021, astfel încât Rabla clasic să scoată din circulație cel puțin 80.000 de autoturisme și să finanțăm cel puțin 10.000 de autoturisme electrice”, a adăugat el.

Rabla 2021. Tanczos Barna spune că problema mașinilor poluante trebuie discutată în coaliție. Pe de o parte, este vorba despre sprijin pentru cei care nu au bani să-și cumpere o mașină nouă. Pe de altă parte, este vorba și despre o parte de descurajarea înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani. O variantă ar fi creșterea taxelor locale pentru mașinile poluante, a explicat ministrul.


loading...