RABLA 2022. Ce autoturisme se pot casa, condiţiile din noul program

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat luni că a prelungit până la 31 iulie 2022 înscrierile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoane juridice, în cadrul Programului Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022.

07 iun. 2022, 22:26
RABLA 2022. Ce autoturisme se pot casa, condiţiile din noul program

RABLA 2022. Ghidul privind condițiile de acordare a stimulentelor de 3.000 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 15 ani de către administrațiile locale a fost publicat de Ministerul Mediului.

Beneficiarii acestor stimulente vor putea utiliza banii oricum doresc mai puțin pentru a cumpăra o mașină poluantă la mâna a doua, respectiv una cu motorizare sub Euro 4, timp de trei ani.

Programul RABLA 2022. A început a doua etapă de înscrieri
Conform ghidului sunt considerate eligibile autovehiculele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– sunt înregistrate în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

– la data participării în Program au o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

– au norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

– sunt înmatriculate în România de cel puțin 3 ani.

Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție și anume nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Condițiile pentru solicitanți

Condițiile pe care va trebui să le îndeplinească cei care vor dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local sunt:

– să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

– să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele lor și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

– să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;

– să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;

– să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Rabla pentru electrocasnice 2022 se modifică. Ce trebuie să afle românii care vor să-şi schimbe electrocasnicele vechi anul acesta
Cei care solicită aceste stimulente vor fi verificați și monitorizați pe o perioadă de 3 ani, obiectul fiind verificarea, în colaborare cu beneficiarul finanțării acordate, a modului de îndeplinire a obligației de casare și radiere din circulație și din evidența fiscală a UAT a autovehiculelor pentru care s-a acordat finanțarea, precum și a respectării interdicției achiziției unui autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară de către proprietarii autovehiculelor uzate.