Rabla 2023. Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul despre programul de casare a mașinilor

Anunțul făcut de Nicolae Ciucă despre programul Rabla 2023. Se dorește creșterea fondurilor la nivel de program, dar și a sumei de compensare.

13 oct. 2022, 14:39
Rabla 2023. Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul despre programul de casare a mașinilor

Premierul Nicolae Ciucă a asigurat că programul Rabla va avea loc și anul viitor. Totodată, oficialul spune că se ia în vedere creșterea de compensare pentru cei care aplică și creșterea fondurilor la nivel de program, în contextul creșterii ratei inflației.

„Știm foarte bine ca România și-a propus să dezvolte o rețea de 30.000 de stații de încărcare electrică, dintre care aproximativ 15.500 vor fi realizate prin PNRR până la sfârșitul anului 2026.

În programul de guverare am menținut și anul acesta programul Rabla. Vom continua ca și anul viitor să avem asumat acest program. Chiar a fost o discuție în acest sens.

Trebuie să avem în vedere atât creșterea valorii financiare a programului, cât și suma de compensare având în vedere rata de inflație.

Acesta este modul în care vom continua să sprijinim și să-i încurajăm pe români să folosească astfel de modele.

Și prețul la combustibil ne face să ne îndreptăm atenția spre astfel de opțiune (mașinile hibride)”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citește și: Voucherele „Rabla pentru electrocasnice”, prea mici pentru români. Mulţi nu-şi permit să completeze suma pentru a cumpăra aparate noi

Rabla 2022- Câți bani au fost alocați.

Potrivit datelor Administrației Fondului pentru Mediu, bugetele puse la dispoziție pentru această etapă se împart astfel:

Pentru Programul „Rabla Clasic”

  • persoane fizice – 139.898.500 lei
  • persoane juridice – 173.300.500 lei
  •  instituţii publice – 15 milioane de lei

Pentru Programul Rabla Plus

  • persoane fizice – 115.500.000 lei
  • persoane juridice –  202.303.000 lei
  • instituţii publice – 15 milioane de lei

Citește și: Programul Rabla pentru becuri. Care sunt condiţiile pentru a primi voucherele de 200 de lei

Bugetele prezentate sunt de referință, deoarece autoritățile pot suplimenta aceste sume. Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul programelor Rabla și sumele alocate  pentru toate categoriile de solicitanți sunt disponibile pe site-ul AFM.