Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 vin cu noutăţi. Principalele schimbări, anunţate de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, joi, care sunt principalele noutăţi ale programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus în 2022.

13 ian. 2022, 10:19
Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 vin cu noutăţi. Principalele schimbări, anunţate de ministrul Mediului
Programul Rabla 2021. Peste 24.000 de autovehicule şi 166 de motociclete au fost cumpărate

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 vor fi lansate în luna februarie 2022, fiind aşteptate de românii care vor să-şi cumpere o maşină nouă, la schimb cu alta cu o vechime mai mare de 15 ani. De asemenea, Ministerul Mediului a anunţat că vine şi în sprijinul instituţiilor publice care îşi pot înlocui flotele auto vechi cu maşini eletrice sau hibride.

Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 vin cu noutăţi. Pot fi predate chiar şi două maşini vechi, iar voucherele se cumulează

Una dintre modificări constă în faptul că pentru o maşină cumpărată pot fi predate spre casare două autoturisme mai vechi de 15 ani.

Ministrul Mediului a anunţat că în 2022 a fost crescut bonusul de casare. Valoarea acestuia poate ajunge 16.500 de lei dacă sunt predate la casare două autoturisme ambele mai vechi de 15 ani. Beneficiarul urmează să primească o primă de 1500 de lei pentru emisii scăzute şi 3.000 de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid.

Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 vin cu noutăţi. Programele vor avea cel mai mare buget

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, joi, Rabla Clasic şi şi Rabla Plus vor avea cel mai mare buget din istoria acestui program, depăşind 1,2 miliarde de lei. Până la finalul lunii ianuarie va fi terminată analiza pe dosarele depuse anul trecut în vederea accesării de vouchere prin cele două programe.

”Per total, au fost aprobate la finanţare în jur de 80.000 de autoturisme care au fost cumpărate deja sau vor fi cumpărate prin Rabla Clasic şi Rabla Plus. Este o creştere semnificativă faţă de anii anteriori, pentru că am suplimentat de două ori bugetul celor două programe, am ajuns la un buget de peste un miliard de lei pe anul 2021 şi contribuţia programului pentru întinerirea parcului auto a devenit şi mai importantă şi mai mare prin acest buget.

În 2022 vom lansa acest program la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. (…) de asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Tánczos Barna, potrivit News.ro.

Prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, autorităţile îşi propun scoaterea din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026 – să fie atins.

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârşitul lunii ianuarie vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete – aprobate şi vor intra în finanţare”, a adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, în 2023 bugetul programului Rabla va fi majorat cu 10% faţă de anul în curs, iar în 2024 bugetul va cunoaşte o nouă majorare de zece procente, anul 2024 fiind primul în care programul Rabla Plus va beneficia de un buget de peste un miliard de lei.

În schimb, bugetul pentru Rabla Clasic va fi redus treptat, fără a se ajunge însă la o scădere sub bugetul din anul 2021, a adăugat ministrul.

Program Rabla pentru instituţiile publice. Pot fi cumpărate maşini electrice şi hibrid plug-in cu finanţare de 80%

De asemenea, ministrul Mediului a anunţat lansarea unui program multianual prin care instituţiile publice vor putea cumpăra autoturisme electrice sau hibrid plug-in cu un sprijin de 80% din partea Ministerului Mediului.

„Lansăm în 2022 încă un program destinat strict instituţiilor, autorităţilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale sau deconcentrate, unde vom asigura o finanţare de 80%, un program pentru trei ani – 2022, 2023, 2024 – cu un buget total de 600 de milioane de lei.

Dorim să finanţăm prin acest program doar maşini electrice sau hibrid plug-in, doar pentru instituţii publice astfel încât instituţiile publice să devină treptat un exemplu în ceea ce priveşte mobilitatea verde”, a explicat ministrul Mediului.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: „Nu există dragoste între PSD şi PNL” Despre relaţia cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă: „Nu am ce să reproşez”

În 2021, programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” au demarat pe data de 26 aprilie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Anul trecut, prima de casare de la „Rabla Clasic” a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel și ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum și ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

În același timp, la noua ediție a programului „Rabla Plus” s-a păstrat prima de casare de 10.000 de euro pentru „full electric” și de circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul „Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului „Rabla Plus”.

Citeşte şi: TAXA AUTO 2022 nu va fi introdusă. Ministrul Mediului: Lucrăm la eficientizarea programului Rabla