Banii se dau în avans. Care este condiţia să iei gratis 3000 de lei

Persoanele care casează maşini nu vor putea să înmatriculeze, timp de 3 ani, maşini cu o normă de poluare mai mică de EURO 5.

30 apr. 2023, 11:40
Banii se dau în avans. Care este condiţia să iei gratis 3000 de lei

Rabla local 2023. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat într-un interviu la TVR INFO că persoanele care vor beneficia de programul „Rabla Local” nu vor avea voie să înmatriculeze timp de 3 ani o maşină cu o normă de poluare mai mică de EURO 5, scopul programului fiind de a scoate din uz maşinile poluante, nu de a „schimba rabla cu o altă rablă”.

Veste grozavă pentru români! Se dau câte 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie

„Discutând cu cei din domeniu, cu cei care cunosc diferenţele dintre EURO 4, EURO 5 şi EURO 6, ştiu exact când au fost implementate aceste standarde de emisii, am considerat că EURO 5 este un minim la care trebuie să ajungem, altfel vom schimba rabla cu o altă rablă. Scopul nostru este să scoatem din trafic acele maşini care sunt foarte poluatoare şi trebuie să evităm folosirea banilor pentru cumpărarea altor rable. Aceasta este logica pe care am mers şi EURO 5 este o condiţie pentru persoana care beneficiază de acest program. (…) Înmatricularea (unei noi maşini, n.red.) se face la primărie şi o să fie pe o listă roşie, o listă a persoanelor care nu pot înmatricula maşini cu o normă de poluare mai mică de EURO 5 pe o anumită perioadă”, a explicat Tanczos Barna la TVR INFO.

Rabla Local 2023. Primul venit, primul servit: statul dă 3000 de lei românilor imediat după Paşte

Cât despre problema autorităţilor locale privind finanţarea acestui program, ministrul Mediului a explicat că primăriile vor primi banii în avans, pe baza estimărilor făcute pentru fiecare localitate în parte.

„Plătim banii în avans la primărie, într-un cont de trezorerie, banii pot fi folosiţi doar pentru acest program, dacă nu sunt consumaţi se vor înapoia AFM. Aceasta a fost o problemă spinoasă pentru că nu a existat încredere în AFM că va derula programul de decontare în timp real. Autorităţile locale, în funcţie de numărul de cetăţeni din localitate, au un plafon maxim pentru care pot aplica şi pot bugeta această sumă sau un număr mai mic de maşini”, a mai susţinut ministrul Mediului.

În cazul în care banii nu vor fi cheltuiţi în totalitate, Tanczos Barna a precizat că „pentru bugetul rămas vom mai organiza o sesiune şi acolo unde interesul este mai mare vom suplimenta bugetul”, relatează TVR.

Rabla local 2023. Primul venit, primul servit: statul dă 3000 de lei românilor

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă deschiderea sesiunii de finanţare a programului privind privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale, începând din 21 aprilie.

Potrivit AFM, unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie, ora: 1000 – 28 aprilie, ora: 2359.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Bani mai mulți la salariu pentru toţi angajații din sistem

Conform sursei citate, după încheierea contractelor de delegare încheiate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu unităţile administrativ-teritoriale şi publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi sumele alocate.

Printr-un ordin apărut marți, Ministerul Mediului a modificat regulile programului Rabla Local, ce, spre deosebire de Rabla Clasic și Rabla Plus, nu a fost lansat încă. Astfel, una dintre noile reguli ale programului Rabla Local stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

De fapt, prin Ordinul 864/2023, în vigoare de marți, Ministerul Mediului a înlocuit ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, adică a programului cunoscut sub numele de Rabla Local, care nu a fost încă lansat.

În primul rând, pentru a face programul mai atractiv pentru primării și astfel să participe cât mai multe, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie. Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.

Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de primării și de autoritățile pentru mediu.

Totodată, a fost introdusă noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.

Rabla local 2023. Statul dă 3000 de lei pentru caroseria din faţa blocului

De asemenea, ordinul detaliază etapele programului și obligațiile pe care le au cei ce vor să obțină cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice. Concret, pentru a participa în cadrul programului Rabla Local, solicitantul de finanțare are următoarele obligații:

  • să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;
  • să respecte procedura internă elaborată la nivelul primăriei;
  • să încheie contractul de finanțare cu primăria;
  • să caseze și să radieze din circulație autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;
  • să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.

În plus, persoana fizică va trebui să-și ia angajamentul că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. Regulile de până acum vorbeau de mașini cu norma de poluare Euro 4.

Nu în ultimul rând, au fost modificate pragurile de finanțare – în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

  • 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
  • 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
  • 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
  • 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
  • 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.