Veste grozavă pentru români! Se dau câte 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea sesiunii de finanţare a programului privind privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale, începând din 21 aprilie

18 apr. 2023, 09:16
Veste grozavă pentru români! Se dau câte 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie
Veste grozavă pentru români! Se dau câte 3.000 de lei, bani de la stat. Programul începe pe 21 aprilie

Potrivit AFM, unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie, ora: 1000 – 28 aprilie, ora: 2359.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Programul Rabla Local va începe săptămâna viitoare. Vă reamintim că acest program prevede ca oamenii să primească 3.000 lei pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani, fără să fie obligațo să cumpere o mașină nouă. Programul Rabla Local trebuia să înceapă în septembrie 2022, dar a fost amânat de două ori.

Între 21 aprilie și 28 aprilie, primăriile vor putea depune cererile și documentația aferentă. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va anunța termenul de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Oamenii care nu intenționează să își cumpere o mașină nouă, trebuie să știe că sunt eligibile autovehiculele mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3, nefiind obligatoriu, însă, ca autoturismul lor să fie funcţional, dar trebuie să conțină: motor, transmisie, tren, derulare, caroserie sau șasiu. Oamenii vor primii bani dacă, în următorii trei ani, nu vor cumpăra o mașină cu normă de poluare sub Euro 5.

Citește și: Săptămâna Luminată 2023. Tradiții și obiceiuri în săptămâna de după Paște. Când pot gospodinele să spele rufe

Din cei 3.000 lei, autoritățile locale trebuie să acopere un procent de 20%, restul provine din fonduri guvernamentale. În acest an, bugetul alocat pentru Programul Rabla Local este de 240 de milioane de lei, ceea ce acoperă sumele necesare scoaterii din circulație a 100 de mii de mașini vechi, relatează Radio România Actualități.

Prin Ordinul 864/2023, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înlocuit ghidul de finanțare a Programului Rabla Local. Mai exact, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie. Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.

„Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie – 28 aprilie 2023. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.”, a transmis recent Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) printr-un comunicat de presă.

Citește și: Tanti Cecilia, femeia cu cea mai mică pensie din România. Cu ce sumă o răsplătește statul după ce a terminat o facultate și a muncit din răsputeri