Rabla pentru electrocasnice 2021. Când începe programul şi cum se vor face înscrierile anul acesta!

Programul Rabla pentru electrocasnice de anul acesta va începe pe 14 mai. Totodată, potrivit primelor informaţii, înscrierile se vor face etapizat pe tipuri de produse.

11 mai 2021, 20:16
Rabla pentru electrocasnice 2021. Când începe programul şi cum se vor face înscrierile anul acesta!

Rabla pentru electrocasnice 2021.  Bugetul acestui demrs este de 75 de milioane de lei, aproape dublu față de anul trecut și va fi repartizat pentru nouă categorii de electrocasnice.

Rabla pentru electrocasnice 2021. Când începe programul şi cum se vor face înscrierile anul acesta!

Cei interesați se pot înscrie direct cu buletinul prin intermediul aplicației informatice disponibile pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro).

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că, în acest an, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget. S-a decis astfel după ce, în ediția anterioară a programului, cei mai mulți bani au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.

„După această perioadă de înscriere care va dura o săptămână, prima etapă se va desfășura în perioada 21 mai – 3 iunie, etapa a doua între 4 – 17 iunie, etapa a treia se va desfășura în perioada 18 iunie – 1 iunie. Pentru mașini de spălat vase și uscătoare de rufe se poate preda orice alte aparat electrocasnic din program, în schimb echipamentul vechi din celelalte cazuri trebuie să fie din aceeași categorie”, a spus ministrul mediului, Tanczos Barna.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă în 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza insecurității cibernetice. Ulterior, s-a așteptat bugetul pentru 2021 pentru a fi relansat.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.

Vineri este prima zi de înscriere și se estimează că vor fi peste 200.000 de beneficiari pentru întreg programul, pe nouă categorii de produse, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Care este valoarea voucherelor
Laptopuri: 500 lei
Televizoare: 400 lei
Tablete: 300 lei
Mașini de spălat rufe: 400 lei
Aspiratoare: 200 lei
Aparate frigorifice: 400 lei
Aparate de aer condiționat: 400 lei

Uscătoare de rufe: 400 lei
Mașini de spălat vase: 400 lei
Trebuie spus că pot fi cumpărate produse din anumite clase energetice.

Aparatele frigorifice includ frigiderele, combinele frigorifice, lăzile frigorifice sau congelatoarele.

Ministrul spune că, după ce sistemul a cedat în anii trecuți, lucrurile au fost regândite și în prima fază beneficiarii se vor înregistra în sistemul informatic, trecându-și datele. După perioada de înscriere care va dura o săptămână vor începe etapele programului, după cum urmează.

* Prima etapă va fi între 21 mai și 3 iunie și va viza mașinile de spălat rufe, cele de spălat vase și aparatele frigorifice;

* Etapa a doua va fi între 4 și 17 iunie pentru televizoare, laptop-uri și tablete;

* Etapa a treia va fi între 18 iunie și 1 iulie pentru aparate de aer condiționat, aspiratoare și uscătoare de păr.

Ministrul Mediului spusese că a ales această idee a etapizării după ce în ediția din 2019, între 40% și 60% dintre fondurile disponibile s-au îndreptat doar spre achiziția de televizoare.

Citeşte şi: Rabla 2021. Programele pentru mașini și electrocasnice devin operaționale în scurt timp. Anunţul făcut de Tanczos Barna!