Rabla pentru electrocasnice: De astăzi încep înscrierile pentru program

Românii care vor să-şi achiziţioneze televizoare, laptopuri, maşini de spălat vase sau maşini de spălat rufe prin programul rabla se pot înscrie în aplicaţia dedidacă programului "Rabla pentru electrocasnice" începând de astăzi. Primele vouchere pentru achiziţia de maşini de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele vor putea fi generate începând cu 26 noiembrie.

19 nov. 2021, 10:12
Rabla pentru electrocasnice: De astăzi încep înscrierile pentru program

Rabla pentru electrocasnice

debutează de astăzi. Persoanele fizice care nu au cont de utilizator în aplicaţia informatică dedicată programului „Rabla pentru electrocasnice” vor avea la dispoziţie şapte zile, începând de vineri, 19 noiembrie, să se înscrie pentru ediţia de sărbători a acestui program. Înscrierile se fac pe electrocasnice.afm.ro.

Citeşte şi: Rabla pentru electrocasnice de sărbători 2021. Ce produse vor putea fi achiziţionate cu vouchere în decembrie

„Începând de vineri, 19 noiembrie, ora 10:00, persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică. Toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în prima ediţie de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a anunţat ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Citeşte şi: Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice. Ce prevede noul ordin al Ministerului Mediului

Rabla pentru electrocasnice. Ce produse pot fi achiziţionate

Conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), după înscrierea solicitanţilor, prin crearea conturilor de utilizator, vor începe etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, după următorul calendar:

Etapa I – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (26 noiembrie, ora 10:00 – 2 decembrie, ora 23:39)

Etapa II – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (3 decembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 23:39)

Etapa III – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (10 decembrie, ora 10:00 – 16 decembrie, ora 23:59).

 

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

– 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
– 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
– 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AĂĂ;
– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
– 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AĂĂ;
– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
– 500 de lei pentru laptopuri;
– 300 de lei pentru tablete.

„Pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. De asemenea, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, astfel că în ediţia aceasta se vor putea achiziţiona televizoare având cel puţin noua clasă energetică G. O altă noutate o reprezintă introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherului. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, menţionează AFM.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului, iar valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Bugetul total alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei. Pentru sesiunea de iarnă a programului finanţarea se ridică la 34 de milioane de lei.


loading...
Partenerii noștri