Racheta hipersonică „Fattah” poate depăşi de 15 ori viteza sunetului şi poate ocoli Iron Dome şi cele mai avansate sisteme antibalistice ale SUA

Iranul şi-a prezentat prima rachetă balistică hipersonică şi susţine că poate ocoli sistemul antirachetă al SUA şi Iron Dome al Israelului

07 iun. 2023, 11:43
Racheta hipersonică „Fattah” poate depăşi de 15 ori viteza sunetului şi poate ocoli Iron Dome şi cele mai avansate sisteme antibalistice ale SUA

Forţele Aerospaţiale ale Gărzilor Revoluţionare, un corp de elită al armatei iraniene, au prezentat astăzi, 6 iuni, „Fattah”, prima rachetă balistică hipersonică produsă de Republica Islamică.

Iran a dezvăluit o înfricoşătoare rachetă hipersonică: „Fattah” poate depăşi de 15 ori viteza sunetului. O rachetă hipersonică călătoreşte de cel puţin cinci ori viteza sunetului şi are o traiectorie care face dificilă detectarea şi doborârea.

Un avion de mici dimensiuni a intrat în spaţiul aerian al Washingtonului fără să răspundă la apelurile de la sol. Avionele de luptă F16 care l-au interceptat au creat panică printre locuitorii capitalei SUA
Este o armă pe care o dezvoltă şi Statele Unite, China şi Rusia (Moscova ar fi folosit-o împotriva Ucrainei). Potrivit Gărzilor Revoluţionare, „Fattah” poate depăşi de 15 ori viteza sunetului şi are o rază de acţiune de 1.400 de kilometri, aproape de distanţa dintre Iran şi Israel.

Rachetele hipersonice pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului şi pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat. Anul trecut, Republica Islamică a declarat că a construit o rachetă balistică hipersonică ce se poate manevra în şi în afara atmosferei.

Presa de stat iraniană a publicat imagini ale rachetei denumite Fattah, prezentată în cadrul unei ceremonii la care au participat preşedintele Ebrahim Rahisi şi comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, trupele de elită ale ţării.

„Racheta hipersonică Fattah, ghidată cu precizie, are o rază de acţiune de 1.400 km şi este capabilă să penetreze toate scuturile de apărare”, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, citat de presa de stat iraniană.

Televiziunea de stat a declarat că racheta Fattah a Iranului poate viza „sistemele antirachetă avansate ale inamicului şi reprezintă un mare salt generaţional în domeniul rachetelor”.

Biserica de la capătul lumii! Imagini cu lăcaşul de cult ortodox din „tărâmul în care nu există Dumnezeu” FOTO

Viteza maximă a lui Fattah a atins nivelul Mach 14 (15.000 km/h), a adăugat aceasta. „Poate ocoli cele mai avansate sisteme antibalistice ale Statelor Unite şi ale regimului sionist, inclusiv Iron Dome al Israelului”, susţine televiziunea de stat iraniană.

În ciuda opoziţiei SUA şi a Europei, republica islamică a declarat că îşi va dezvolta în continuare programul de rachete defensive. Cu toate acestea, analiştii militari occidentali spun că Iranul îşi exagerează uneori capacităţile rachetelor.

Îngrijorările legate de rachetele balistice ale Iranului au contribuit la decizia preşedintelui american de atunci, Donald Trump, de a renunţa în 2018 la pactul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu şase mari puteri. Trump a reimpus sancţiunile americane asupra Iranului după ieşirea din acordul nuclear, ceea ce a determinat Teheranul să reia activităţile nucleare interzise anterior şi a reînviat temerile americane, europene şi israeliene că Iranul ar putea căuta să se înzestreze cu bomba atomică. Iranul a negat în mod constant orice astfel de ambiţie.

Discuţiile indirecte între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru salvarea acordului nuclear au intrat în impas din septembrie anul trecut.

Israelul, pe care Iranul refuză să îl recunoască, se opune eforturilor depuse de puterile mondiale pentru a revigora acordul nuclear cu Teheranul şi ameninţă de mult timp cu acţiuni militare în cazul în care diplomaţia eşuează.