Racheta nord-coreenilor s-a făcut praf în 90 de secunde. Coreea de Sud, atentă la o „nouă provocare”

Racheta lansată de Coreea de Nord este o "rachetă Taepodong-2", o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP. După doar 1 minut şi jumătate aceasta s-a dezintegrat. Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbeiă. Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei "nu au funcţionat", apreciază NORAD şi rămăşiţele au căzut şi ele în mare.

RomaniaTV.net
13 apr. 2012, 06:05

„Sistemele americane au detectat şi urmărit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora României)”, afirmă NORAD într-un comunicat.

Racheta lansată de Coreea de Nord este o „rachetă Taepodong-2”, o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP.

„În niciun moment, racheta sau rămăşiţele sale nu au constituit o ameninţare”, conform comandamentului american.

Racheta Taepodong-2 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe care Coreea de Nord încearcă să o pună la punct, fiind deja testată în iulie 2006 şi aprilie 2009.

Aceasta dispune de o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat în ameninţarea balistică. Comunitatea internaţională se teme că Phenianul caută să îi ataşeze o focoasă nucleară.

Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca având un scop civil vizând plasarea pe orbită a unui satelit de observare. Statele Unite şi aliaţii săi, japonezi şi sud-coreeni în special, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.

Coreea de Nord a recunoscut vineri eşecul lansării rachetei sale şi al plasării pe orbită a unui satelit de observare a Pământului, relatează AFP.

„Republica Populară Democrată a Coreei (RPDC) a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3 (…) vineri, la ora 7.38.55 (1.38, ora României). Satelitul de observare terestră nu a reuşit să intre în orbită”, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA.

„Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii studiază motivele acestui eşec”, a adăugat agenţia.

Prima parte a rachetei a căzut în Marea Galbenă, la 165 de kilometri vest de Seul. Cea de-a doua şi a treia parte a rachetei „nu au funcţionat”, apreciază NORAD, iar rămăşiţele au căzut şi ele în mare.

Coreea de Sud rămâne atentă la orice „nouă provocare” din partea Coreei de Nord, precum „teste de rachetă şi un test nuclear”, a anunţat vineri Ministerul sud-coreean al Apărării, după tirul ratat al unei rachete nord-coreene, relatează AFP.

„Rămânem atenţi la orice nou act de provocare din partea Nordului, precum teste de rachete şi un test nuclear”, a precizat el.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă care s-a dezintegrat în zbor şi a căzut în mare la scurt timp după decolare, generând condamnările occidentalilor şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Regimul comunist nu a reuşit niciodată până în prezent să plaseze un satelit pe orbită, în pofida a două încercări în 1998 şi 2009.

Tentativa din 2009 a fost urmată de un test nuclear, iar experţii cred că Phenianul, care şi-a continuat programul atomic, ar putea proceda rapid la un al treilea test.

Un oficial sud-coreean care s-a exprimat sub protecţia anonimatului a decalarat duminică pentru AFP că pregătiri sunt în curs la Punggye-ri (nord-est), unde Coreea de Nord a efectuat cele două teste precedente.

Coreea de Nord ar deţine suficient plutoniu pentru a arma şase dipozitive atomice, dar nu se ştie dacă are capacitatea de a dezvolta un focos nuclear pentru rachete cu rază lungă de acţiune.