Rachetele au lovit Kievul vineri dimineaţă. Sirenele de război sună iar în toată Ucraina VIDEO

Atacul Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, unul în care două armate au desfășurat noi arme la o scară fără precedent.

28 apr. 2023, 06:39
Rachetele au lovit Kievul vineri dimineaţă. Sirenele de război sună iar în toată Ucraina VIDEO

Război în Ucraina UPDATE. Cel puţin cinci morţi în urma atacurilor ruseşti asupra Ucrainei din noaptea de joi spre vineri

În oraşul central Dnipro, o rachetă a lovit o casă, iar un copil şi o tânără au fost ucişi, a declarat pe Telegram Boris Filatov, primarul din localitate. Trei persoane au fost rănite în urma loviturii.

 

De asemenea, Kievul a fost zguduit de explozii, iar sirenele de raid aerian şi explozii au fost auzite în întreaga ţară. Două persoane au fost rănite în localitatea Ukrainka din regiunea Kiev.

Administraţia militară a capitalei a declarat că unităţile antiaeriene au distrus 11 rachete şi două drone, iar resturile au avariat o linie electrică.

Potrivit Interfax, după miezul nopţii au fost raportate explozii şi în Dnipro, Kremenciuk şi Poltava, în centrul Ucrainei, şi în Mikolaiv, în sud.

Forţele ruseşti, care au suferit o serie de eşecuri de la începutul conflictului, încearcă de 10 luni să pătrundă în ceea ce a mai rămas din Bahmut, cândva un oraş de 70.000 de locuitori. Rusia vede Bahmut ca pe un punct de trecere cheie către alte oraşe din estul Ucrainei şi în prezent este principalul său obiectiv militar.

Atacurile Rusiei de vineri au avut loc la o zi după ce Kremlinul a declarat că ar saluta orice efort care ar putea aduce mai aproape sfârşitul conflictului, referindu-se la o convorbire telefonică dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc miercuri. A fost prima dată când liderii au vorbit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Dar Kremlinul a subliniat că încă nu şi-a atins obiectivele „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, spunând că era necesară pentru a proteja Rusia, în timp ce Occidentul o vede ca pe o ambiţie imperială de a cuceri teritorii.

UPDATE Război în Ucraina – ”O tânără şi un copil de trei ani au fost ucişi”, a afirmat, pe Telegram, Boris Filatov, primarul oraşului Dnipro, din centrul ţării. Filatov nu a oferit mai multe detalii.

Rusia a atacat vineri dimineaţa mai multe oraşe din Ucraina, din Kiev până în regiunile centrale şi sudice, iar cel puţin două persoane au fost ucise, potrivit presei şi oficialilor. Kievul a fost zguduit de explozii, iar sirene de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară.

Război în Ucraina. Capitala Ucrainei, Kiev, a fost zguduită de explozii, vineri dimineaţă, şi alarme de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară, potrivit Interfax Ucraina şi relatărilor de pe reţelelel sociale, scrie Reuters. La Uman, în regiunea Cherkasy, rachete au lovit o clădire rezidenţială şi depozite.

Luptele din Ucraina au introdus lumea în noile tehnologii care schimbă gândirea militară de lungă durată. Poate cea mai notabilă dezvoltare este utilizarea pe scară largă a dronelor.

Ambele părți au folosit drone de toate dimensiunile și capabilitățile – atât modele militare, cât și modele comerciale – pentru o varietate de operațiuni. Multe drone efectuează recunoașteri aeriene și oferă informații vitale trupelor de la sol sau transmit coordonatele pentru focul de artilerie.

Alte drone poartă arme, de la muniții mici de dimensiunea grenadelor și mortierelor, până la hărțuirea infanteriei și a forțelor mecanizate, până la rachete și rachete pentru atacuri asupra vehiculelor și fortificațiilor, sau sunt arme în sine.

Aproape fiecare unitate ucraineană folosește drone tactice într-un fel, dar armata rusă s-a pregătit și pentru un câmp de luptă plin de drone, iar trupele sale – de la linia frontului până la zonele din spate – sunt antrenate să le folosească și să le doboare.

Zelenski: A fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului. Vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că la Strasbourg a fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului. ”Vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei”, subliniază el.

”Astăzi, a fost un rezultat politic important la Strasbourg, la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. A fost adoptată o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni ca dovadă a genocidului. Aceasta este prima recunoaştere a acestui fapt la un nivel atât de înalt al unei organizaţii internaţionale care reuneşte statele de pe continentul nostru. Practic vorbind, această decizie va ajuta semnificativ eforturile noastre globale de a aduce Rusia şi pe oficialii săi, inclusiv pe şeful statului terorist, în faţa justiţiei pentru genocid şi politici de genocid împotriva Ucrainei”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis joi seară.

”Deportarea copiilor ucraineni este unul dintre elementele complet premeditate ale încercărilor Rusiei de a şterge identitatea poporului nostru, de a distruge însăşi esenţia ucrainenilor. Aceasta este o crimă de genocid deliberată comisă de oficialii ruşi. În acest fel ar trebui calificată atât din punct de vedere politic, cât şi legal”, a continuat preşedintele Ucrainei.

Zelenski, după bombardarea unui muzeu: „Ţara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”

El a menţionat că Prima Doamnă a Ucrainei a vorbit tocmai despre problema copiilor şi a familiilor la PACE.

 

”Parlamentarii şi diplomaţii noştri au făcut o treabă bună. Şi la toate nivelurile – formal şi informal, cu lideri de state, la niveluri parlamentar, guvernamental, al aplicării legii, în comunitatea legală şi în organizaţii internaţionale şi inter-parlamentare – vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei. Ştim sigur datele a aproape 20 de mii de copii care au fost luaţi şi râspândiţi în diferite regiuni ale statului diabolic. Dar este evident că asta este doar o parte din acţiunile criminale mult mai ample. Ar putea fi mult mai mulţi astfel de copii”, a spus Zelenski.

El a adăugat că Europa şi lumea au văzut deja diferite deportări şi încercări de exterminare a unor popoare.

”Prin exemplul Rusiei – tragerea la răspundere a acestui stat şi a oficialilor săi vinovaţi de genocid – trebuie să le arătăm celorlate potenţiale surse ale aceluiaşi rău că niciodată nu va fi impunitate. Vor exista sentinţe pentru genocid. Ca şi pentru toate celelalte crime comise de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului nostru”, a subliniat el.

Zelenski a arătat că la Nikolaiev a fost îndepărtat molozul după un atac cu rachetă de noaptea trecută, în care peste 20 de oameni au fost răniţi şi o persoană a murit.

”Rachetele au avariat zeci de case obişnuite şi două instituţii de educaţie. «(rachete – n.r.) Kalibr» împotriva unei şcoli şi a unui colegiu, împotriva clădirilor rezidenţiale”, a spus preşedintele ucrainean.

Dmitri Medvedev, propunere halucinantă pentru încheierea războiului: împărţirea Ucrainei între Rusia, România, Polonia şi Ungaria
Seara, un alt atac cu rachete a fost lansat la Kosteantînivka, în regiunea Doneţk din Ucraina, unde au fost avariate o şcoală, un spital şi clădiri rezidenţiale.

”Din păcate, maşinăriei legale a lumii îi ia mult timp să ia avânt. Dar ia avânt. Din păcate, presiunea politică a lumii asupra statului terorist, presiunea sancţiunilor nu a ajuns încă la puterea maximă. Dar ajunge… Dar luptătorii noştri au făcut absolut tot ce este posibil pentru a apăra oamenii şi umanitatea din prima zi a bătăliei. Şi chiar mai mult decât posibilul”, a arătat Zelenski, menţionând mai multe brigăzi ale armatei ucrainene.