Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de militarii ruşi. Prima reacţie a Guvernului Ciucă

Agenția Nucleară Ucraineană spune că a înregistrat niveluri crescute de radioactivitate în Cernobîl, zonă aflată acum sub controlul militarilor ruşi. În replică, ministerul rus al apărării respinge acuzaţiile, spunând că nivelul de radioactivitate este normal.

25 feb. 2022, 12:04
Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de militarii ruşi. Prima reacţie a Guvernului Ciucă

Radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl au depășit nivelurile de control după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, avertizează Agenţia Nucleară Ucraineană.

Reprezenantanţi ai Parlamentului ucrainean susţin că datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor indică faptul că nivelurile de control ale ratei de radiații gama au fost depășite.

Citeşte şi: Militarii ruşi au ajuns în Kiev. Lupte pe stradă la periferia capitalei Ucrainei FOTO ŞI VIDEO

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. De asemenea, el a spus că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare.

Citeşte şi: Ministrul de Externe din Ucraina, apel disperat la celelalte ţări: „Opriţi-l pe Putin, izolaţi Rusia, tăiaţi toate legăturile”

Starea instalaţiilor nucleare şi a altor obiective ale centralei nucleare de la Cernobîl este neschimbată, indicase anterior Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina, citat de Ukrinform.

Autorităţile din România despre radiațiile de la Cernobîl

Potrivit datelor CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, a anunţat vineri  purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Cărbunaru a mai precizat că CNCAN va continua să monitorizeze și să informeze cu privire la nivelul de radiații.


loading...