Radiere auto 2024. Care sunt actele de care ai nevoie și unde se poate face

Radiere auto 2024. Află tot ce trebuie să știi despre această procedură și care sunt documentele de care ai nevoie dacă te afli în această situație.

27 ian. 2024, 10:01
Radiere auto 2024. Care sunt actele de care ai nevoie și unde se poate face
Radiere auto 2024. Care sunt actele de care ai nevoie și unde se poate face

Radiere auto 2024. La un moment dat, orice șofer se va confrunta cu necesitatea de a radia mașina sa. La prima vedere, procedura de radiere auto poate părea destul de complicată, dar devine considerabil mai simplă atunci când știi din start ce documente sunt necesare și ce pași trebuie urmați.

Suntem aici să te asistăm în acest proces fără a crea complicații, așa că te invităm să rămâi alături de noi pentru a descoperi tot ceea ce trebuie să faci pentru a-ți radia mașina. Iată ce trebuie să știi dacă intenționezi să efectuezi o radiere auto în acest an.

Citește și: Cod rutier 2024. Noi precizări privind schimbarea la permisele auto, limita de viteză este 40 km/h

În primul rând, este esențial să înțelegem ce înseamnă radierea unui autovehicul. Pe scurt, radierea unui vehicul reprezintă eliminarea acestuia complet din registrele auto ale autorităților.

Mai apoi, trebuie să clarificăm că există două tipuri de radiere auto: radierea fiscală și radierea din circulație. În cazul în care vinzi un autovehicul, radierea fiscală este suficientă, nefiind necesară și radierea din circulație.

Motivul este simplu: mașina își schimbă proprietarul odată cu vânzarea ei.

Dacă mașina pe care o deții este veche și știi deja că nu va mai fi folosită niciodată, putem discuta despre radierea din circulație.

Radierea unui autovehicul se realizează la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Este important să menționăm că, înainte de radierea din circulație a autovehiculului în cauză, trebuie să te ocupi și de radierea fiscală a acestuia.

Radiere fiscală 2024. Ce presupune

Revenind la radierea fiscală a unui autovehicul, trebuie să știi că această operațiune se efectuează la Direcția Taxe și Impozite Locale.

Dosarul pe care îl vei depune pentru radierea fiscală a unei mașini va cuprinde următoarele documente:

 • declarație pentru scoaterea din evidențe a mașinii
 • Cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală
  Actul de identitate al solicitantului în copie și în original
 • Cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
 • Actul care atestă instrăinarea vehiculului sau adeverința de la REMAT dacă a fost scos din circulație

Continuăm și ajungem la radierea propriu-zisă din circulație a automobilului. Va trebui să completezi o cerere de radiere auto, pe care o poți găsi ușor pe platforma drpciv.ro.

Dosarul pe care îl vei depune la DRPCIV trebuie să includă certificatul de înmatriculare al mașinii pe care dorești să o radiezi și cartea de identitate a acesteia.

Desigur, vei avea nevoie și de cartea de identitate a proprietarului mașinii, atât în copie, cât și în original.

Ulterior, nu vei mai avea nevoie de o fișă de înmatriculare vizată de Direcția Fiscală cu competență teritorială, dar va fi necesar un certificat care confirmă radierea.

Dacă procedezi la radierea unui autovehicul care nu îți aparține personal, vei avea nevoie de o procură specială de la proprietarul legal al mașinii, autentificată în fața unui notar public.

Este important de menționat că, în cazul în care mașina care urmează să fie radiată are o vechime de peste 30 de ani, procedura de radiere va fi mult mai simplă. Veți avea nevoie doar de o declarație pe proprie răspundere din partea titularului sau a moștenitorilor legali.

În cazul în care automobilul este înregistrat pe o persoană juridică, dosarul trebuie să conțină și documentele care atestă dobândirea personalității juridice, respectiv certificatul de înregistrare emis de Registrul Comerțului și o împuternicire pentru un reprezentant al persoanei juridice.

Dacă, după radiere, mașina va fi dezmembrată, vei avea nevoie de următoarele documente:

 • Cerere de radiere 2024 completată și semnată de proprietar
 • Certificat de înmatriculare în copie și în original
 • Plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale mașinii
 • Actul de identitate al solicitantului în copie și în original
 • Certificatul de radiere în 3 exemplare
 • Cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
 • Certificatul de radiere în 3 exemplare și documentul care atestă dezmembrarea vehiculului, emis de o unitate specializată, în original
 • Certificatul de atestare fiscală

Citește și: Calculator taxă auto 2024. Ce impozit plăteşti în funcţie de ce ai garaj