Radiere auto 2024. Harta hăţişului birocratic pentru a scoate o maşină din circulaţie

Radierea unei maşini poate părea un proces destul de complicat, însă procedura "tragerii definitiv pe dreapta" este mai simplă decât ne putem gândi.

24 ian. 2024, 14:22
Radiere auto 2024. Harta hăţişului birocratic pentru a scoate o maşină din circulaţie

Radiere auto 2024. Mai devreme sau mai târziu, orice conducător auto poate ajunge în situația de a fi nevoit să își radieze mașina. Procesul de radiere auto poate părea destul de complex la o primă vedere, însă lucrurile se simplifică semnificativ atunci când știi de la bun început care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, precum și documentele de care ai nevoie.

În 2024, procesul de radiere auto poate părea destul de complex, însă totul se simplifică în momentul în care posesorul ştie de la bun început ce acte sunt necesare pentru a scoate mașina din circulaţie.

Calculator taxă auto 2024. Ce impozit plăteşti în funcţie de ce ai garaj

În 2024, radierea auto reprezintă un proces foarte simplu, dacă posesorul mașinii are toate actele necesare pentru scoaterea din circulație. Radierea auto 2024 presupune două etape, anume radierea fiscală și radierea din circulație. De asemenea, dosarul necesar pentru radierea unui autoturism trebuie să conțină mai multe documente.

În cazul în care vrei să vinzi mașina, radierea fiscală va fi suficientă. Altfel spus, nu va fi nevoie și de o radiere din circulație. Explicația este una cât se poate de simplă: odată ce este vândută, mașina urmează să își schimbe proprietarul.

În cazul în care autovehiculul pe care-l deții este prea vechi și știi deja că nu-l vei mai folosi niciodată, atunci vorbim despre radierea acestuia din circulație.
Astfel, pentru radiere auto 2024, posesorii autovehiculelor trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a scoate din uz maşina.

Radiere auto 2024. Unde şi cum se face

Radierea unui autovehicul se face pe platforma drpciv.ro. De reţinut este că, pentru scoaterea din circulaţie a unei mașini, conducătorul auto trebuie să se ocupe de radierea fiscală.

Procesul de radiere fiscală se efectuează la Direcţia Taxe şi Impozite Locale. Astfel că, posesorul autovehiculului trebuie să întocmească un dosar cu următoarele documente pentru radierea fiscală:

 • declaraţie pentru scoaterea din evidenţe a maşinii;
  cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
  actul de identitate al solicitantului, în copie şi în original;
  cartea de identitate a vehiculului (CIV), în copie şi în original
  actul care atestă instrăinarea vehiculului sau adeverinţa de la REMAT dacă a fost scos din circulatie.
Școala de șoferi în 2024! Cât durează să iei permisul de conducere categoria B

Acte necesare radiere auto 2024

 • Cererea solicitantului;
  Dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii;
  Certificatul de înmatriculare – original;
  Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  Cartea de identitate a vehiculului în original;
  Certificatul de atestare fiscală;
  Certificatul de radiere – 3 exemplare;
  Actul de identitate al solicitantului, în original;
 • În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
  Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.