RADU BELIGAN, din nou pe scenă la 97 de ani

La cei 97 de ani ai săi, Radu Beligan străbate România într-un nou turneu care îl readuce la Timișoara cu un spectacol de colecție, pe care l-a jucat de peste 300 de ori: ”Egoistul”. Evenimentul, de neratat pentru timișorenii pasionați de teatru și fascinați de longevitatea artistică a maestrului Beligan, va avea loc luni, 9 noiembrie 2015, de la ora 19, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.

28 oct. 2015, 12:51
RADU BELIGAN, din nou pe scenă la 97 de ani

„Mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr”, spune netulburat personajul interpretat de Radu Beligan în acest spectacol. „Egoistul este un spectacol extraordinar în care venerabilul maestru are dubla ipostază de interpret și regizor. Sub bagheta sa regizorală prinde viaţă casa de sfârşit de secol 20 a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele… autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Se construieşte astfel o poveste comică, punctată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit, dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.

Totul este construit în jurul relaţiei unui dramaturg cu cei din jur, prieteni sau membri ai familiei. Cu toţii se uită cu un-jind-mai-mare-ca-respectul la „creator”, aşteptând de la acesta un cec, cu o cifră cât de mare înscrisă pe el. Pentru că sumele mici ar fi o dovadă de egoism din partea unui om de valoarea dramaturgului, iar aşa ceva este total exclus! Relaţiile de familie nu gravitează doar în jurul banilor, amanta scriitorului (Ileana Olteanu / Medeea Marinescu) stârnind şi ea dispreţul fostei soţii (Adriana Trandafir) şi invidia prietenului de-o viaţă (Damian Crâşmaru). Singurul personaj dezinteresat este doctorul (Tomi Cristin), care îşi permite să disece lucrurile la rece şi să-i recomande pacientului său să se ferească de relaţiile de familie. De altfel, dialogurile dintre cei doi sunt şi cele mai savuroase”, susțin realizatorii spectacolului.

Leon Saint-Pe, personajul interpretat de Radu Beligan în acest spectacol-eveniment, este un autor de piese de teatru de succes, în amurgul vieţii, care are o familie cu copii mari, o amanta mult mai tânără şi un prieten din copilărie, interesați cu toţii doar de banii lui şi de serviciile pe care el le poate face fiecăruia. Două fete şi un băiat fără pic de dragoste filială, leneşi şi fără scrupule, şi o soţie manipulatoare şi interesată, asta e familia pentru care el reprezintă doar „banca” pe care o hărţuiesc de câte ori pot pentru a o stoarce de bani. „Rolul i se potriveşte magistral maestrului Radu Beligan, este parcă gândit şi croit exact pe tipul lui de temperament, calm, flegmatic, filozofic, uman, lucid şi introspectiv”, susțin colegii de scenă, unanim. Radu Beligan deține, din 2013, recordul de a fi cel mai longeviv actor în activitate încă pe scena unui teatru, atestat de Guinnes World Records.
„Egoistul (Le Nombril)” este ultima piesă scrisă de Jean Anouilh, scrisă în 1981, un testament teatral și filosofic al dramaturgului francez. Biletele pentru unica reprezentație în acest an la Timișoara a spectacolului „Egoistul” costă, în funcție de loc, între 80 și 120 de lei și s-au pus în vânzare la Agenția Operei.