Radu Ştefan Cernov, martor în dosarul de corupţie al lui Victor Ponta, a ajuns director la Transelectrica

Radu Ştefan Cernov, martorul cheie din dosarul în care Victor Ponta şi Dan Şova sunt judecaţi pentru prejudicierea complexelor energetice Turceni şi Rovinari, a avut parte de o ascensiune spectaculoasă după ce şi-a turnat la DNA foştii parteneri.

09 aug. 2016, 06:39
Radu Ştefan Cernov, martor în dosarul de corupţie al lui Victor Ponta, a ajuns director la Transelectrica

Avocatul Radu Ştefan Cernov a ajuns în conducerea mai multor companii de stat, scrie jurnalul.ro. Astfel, Cernov s-a numit pe sine însuşi director în cadrul Transelectrica, din calitatea sa de membru în Consiliul de Supraveghere la aceeaşi societate.

Radu Ştefan Cernov este, din decembrie 2015, director al Direcţiei Juridice şi Contencios din cadrul CNTEE Transelectrica SA, „în urma concursului organizat de Companie, printr-o procedură total transparentă de recrutare şi selecţie, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare şi a procedurilor interne ale Companiei”, după cum anunţa societatea de stat. Problema este că Cernov făcea parte, din mai 2014, şi din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, structură care decide, printre altele, şi cine sunt directorii companiei. O promovare bine venită, în condiţiile în care indemnizaţia sa de la Consiliul de Supraveghere era una simbolică, de 27.000 lei pe an, în timp ce un director Transelectrica câştigă şi 280.000 de lei.

Radu Ştefan Cernov a fost partener cu Victor Ponta și Dan Șova la casa de avocatură Șova și Asociații în perioada semnării contractelor cu complexurile energetice Turceni și Rovinari pentru care Ponta și Șova sunt cercetați penal.

Radu Cernov a fost citat ca martor de DNA în dosarul Turceni-Rovinari, declarații ale sale apărând într-un referat al procurorilor anticorupție prin care aceștia solicitau Parlamentului, în primăvara lui 2015, încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. Mai mult, în referatul citat se menționează că DNA a făcut și o percheziție la domiciliul lui Cernov, ridicând două agende cu însemnări personale ale acestuia în care se fac mențiuni în legătură cu negocierea de către Șova a contractelor de asistență juridică semnate cu complexurile Turceni și Rovinari.

DNA a dispus pe 17 septembrie trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta sub acuzațiile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar a fost trimis în judecată, sub aceleași acuzații, și senatorul Dan Șova, care în plus este inculpat și pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, în dosar mai sunt implicați și trei foști directori de la complexurile energetice Turceni și Rovinari.