Radu Stroe, audiat în dosarul accidentului din Apuseni: MAI şi-a făcut datoria. Nu se putea face nimic altfel

Fostul ministru de Interne Radu Stroe a fost audiat vineri la Parchetul General - Secţia Militară în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. Stroe a declarat că MAI şi-a făcut datoria "integral" şi că "nu se putea face nimic altfel" în situaţia respectivă.

RomaniaTV.net
12 dec. 2014, 13:36
Radu Stroe, audiat în dosarul accidentului din Apuseni: MAI şi-a făcut datoria. Nu se putea face nimic altfel

„Astăzi m-am prezentat la Secţia Militară a Parchetului General, invitat în legătură cu accidentul aviatic. Am avut o discuţie cu procurorul de caz. Am trecut în revistă toate momentele din acea zi, seară şi noapte. În calitate de martor, am semnat o declaraţie. (…) Eu am făcut declaraţia care spune că Ministerul Afacerilor Interne şi-a făcut datoria integral, o reiterez şi acum. Din punctul de vedere al MAI, nu se putea face nimic altfel. (…) La nivel operativ toată lumea a acţionat, cu comunicarea stăm mai rău, după cum ştiţi”, a declarat Radu Stroe la ieşirea din sediul Parchetului, citat de Agerpres.

Răspunzând unei întrebări, Stroe a afirmat că el nu poate stabili care sunt vinovaţii, nici măcar din punctul de vedere moral.

Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aura Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.

La trei zile de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, Radu Stroe îşi dădea demisia din funcţia de ministru de Interne. Plecarea sa de la minister a survenit în urma unei declaraţii nefericite legate de accident: „Singurul reproş e că s-a întâmplat în mandatul meu această tragedie”.

Şeful PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, îl apostrofa însă pe Stroe pentru afirmaţiile sale, spunând că acestea sunt „un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revoltă în condiţii de nemulţumire publică”.

Foştii miniştri Ramona Mănescu şi Radu Stroe au fost citaţi, marţi, la Parchetul ICCJ pentru a da declaraţii în dosarul privind accidentul aviatic din munţii Apuseni, dar audierea lor a fost amânată, întrucât aceştia nu s-au putut prezenta.

Citeşte şi Foştii miniştri Ramona Mănescu şi Radu Stroe vor fi audiaţi în dosarul accidentului din Apuseni

Cei doi foşti miniştri au anunţat procurorii că, din motive obiective, nu se pot prezenta marţi, astfel că audierea acestora a fost amânată pentru o dată ulterioară.

Şi şeful STS, Marcel Opriş, va fi chemat la Parchetul instanţei supreme pentru a da declaraţii în acelaşi dosar, au mai spus sursele citate, fără a precizat data la care acesta va fi audiat.

Citeşte şi: Aproape un an de la TRAGEDIA DIN APUSENI. Procurorii au deschis o nouă anchetă în dosarul accidentului aviatic

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.