Rădulescu: Sunt şocat de decizia privind comisia de anchetă, Băsescu a cumpărat terenurile ca persoană fizică

Consilierul prezidenţial pe politici economice şi sociale, Adrian Rădulescu, a declarat, miercuri, că a rămas stupefiat de "decizia" legată de comisia de anchetă privind achiziţia de terenuri, potrivit Mediafax. El a precizat că este vorba despre "o tranzacţie între persoane fizice".

13 nov. 2013, 13:40
Rădulescu: Sunt şocat de decizia privind comisia de anchetă, Băsescu a cumpărat terenurile ca persoană fizică

„Am rămas şi eu stupefiat de decizia privind comisia de anchetă, pentru că Parlamentul nu se ocupă de persoane fizice, iar aici este vorba despre o tranzacţie între două persoane fizice”, a spus Rădulescu.
Consilierul prezidenţial a comentat astfel declaraţia făcută miercuri de premierul Victor Ponta, care a spus, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, şeful Guvernului menţionând: „Cazul Călăraşi„.

Anunţul de miercuri al premierului a fost făcut, conform „Gândul”, după ce marţi seară, ca urmare a prezentării unui document într-o emisiune televizată potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica preşedintelui urma să le cumpere, şeful Guvernului a spus că a fost contactat de „un coleg din Comisia Juridică” pentru a-l anunţa că parlamentarii din această comisie vor sesiza CSM , iar dacă acest for nu va lua măsuri, Parlamentul va face verificările.

Adrian Rădulescu a precizat, miercuri, că terenul respectiv nu are nicio legătură cu verificările făcute de procurorul Papici.

Adrian Rădulescu a mai spus că terenul din comuna Nana a fost cumpărat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu. „În concluzie aş spune că hoţul strigă hoţii, pentru că ei sunt cei care au făcut asemenea nereguli şi probabil cred că toţi fac ca ei. Vă garantez că tranzacţia este perfect legală”, a declarat consilierul prezidenţial.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, a spus Ioana Băsescu.

Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioanei Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

 

VEZI SI:

Băsescu va încasa subvenţii anuale de aproape 50.000 de euro pentru terenul din Călăraşi