Raed Arafat, despre vaccinul antiCovid. Cât de sigur este şi câţi români vor fi vaccinaţi

Raed Arafat a vorbit, luni, despre vaccinul antiCovid care va ajunge în România şi care ar trebui să stopeze pandemia. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că este nevoie de vaccinarea a cel puţin 70% dintre români.

RomaniaTV.net
23 nov. 2020, 22:31
Raed Arafat, despre vaccinul antiCovid. Cât de sigur este şi câţi români vor fi vaccinaţi

„După injecţie corpul tău face anticorpi, mai trebuie inclusiv o injecţie de reapel, care se face la două luni, altfel vaccinul e inutil. Trebuie să vaccinezi 70% din populaţie ca să avem un efect. Ce faci prin vaccinare e că te protejezi, cu cât se vaccinează mai mult. Cu cât numărul celor vaccinaţi va fi mai mare, cu cât reîntoarcerea la o viaţă normală va fi mai posibilă. Totul va fi transparent şi nu va exista nicio problemă şi îndoială. Ce folosim noi va folosi toată Europa”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă că primele vaccinuri împotriva COVID ar putea fi aprobate până la finalul anului

Şeful DSU a comentat şi posibiliele efecte adverse ale vaccinului, mai ales că există deja o controversă pe această temă.

„Niciun vaccin nu poate să nu aibă efecte secundare, dar asta nu trebuie să fie o piedică. Nici măcar nu ştim care e durata de impact a virusului asupra corpului. Sunt oameni de la un an de la infecţie care au sechele pulmonare. Virusul poate să aibă un impact serios, iar virusul poate să impiedice acest lucru”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a mai adăugat că „vaccinurile sunt sigure” şi că se va vaccina anti-covid.

Klaus Iohannis a detaliat, luni, după o ședință cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”. Președintele a subliniat că este nevoie de o campanie de informare, de combatere a informațiilor false și a ținut să precizeze că vaccinurile, odată aprobate de organismele de profil, „sunt sigure, eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”. Potrivit autorităților, vaccinul anti-Covid ar putea ajunge în România până la finalul anului, în funcție de momentul în care va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.