Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde: „Există o aplicaţie care se descarcă de pe internet”

Raed Arafat a declarat că aplicaţia cu ajutorul căreia se poate verifica certificatul vede există deja şi poate fi decărcată de pe internet. Aceasta se numeşte Check DCC şi a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

17 sept. 2021, 09:10
Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde: „Există o aplicaţie care se descarcă de pe internet”
Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde: "Există o aplicaţie care se descarcă de pe internet"

Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde. Şeful DSU spune că există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoane.

Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde

Citeşte şi Certificat verde în România. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional”

Secretarul de stat a explicat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a spus Arafat, potrivit AlephNews. 

Aplicația Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, poate fi descărcată de oricine de pe Google Play.

Citeşte şi Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, o decizie prin care se va introduce un certificat verde în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăşi plafonul de 6.

Certificatul verde se va folosi pentru competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, pentru organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spaţii închise (nunţi, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri, organizarea de conferinţe în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi demonstraţii, dar şi pentru acces în restaurante, cafenele, în spaţii închise, în intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spaţii închise, activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise şi cu activitatea piscinelor interioare.

Hotărârea CNSU trebuie să fie avizată prin Hotărâre de Guvern. În acest sens, o şedinţă de guvern este prevăzută pentru vineri după-amiază.