Raed Arafat: „Acum este ceasul al 12-lea, cuţitul nu este până la os, a trecut de os”

Premierul Florin Cîţu i-a cerut lui Raed Arafat să explice de ce s-au închis spitalele pentru pacienţii care nu au urgenţe şi nu sunt infectaţi cu Covid, iar şeful DSU a zugrăvit un peisaj care aminteşte de situaţia din Lombardia.

08 oct. 2021, 21:21
Raed Arafat: „Acum este ceasul al 12-lea, cuţitul nu este până la os, a trecut de os”

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat măsurile luate în pandemie, motivând că se aplică medicina de dezastre.  „Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Dacă nu ne trezim odată şi mergem să ne protejăm, în final, familia prin vaccinare, rămâne, în final, singura armă” spune Raed Arafat.

Întrebat de campaniile de manipulare împotriva sa, referitoare la închiderea spitalelor, Raed Arafat invită la citirea ordinului şi subliniază că nu închide spitalele, ci prioritizează.

Ungaria ar putea prelua pacienţi COVID-19 din România. Raed Arafat: „Există discuții. Trebuie luate măsuri rapid”

„Prioritizăm în situaţie de dezastru. În UPU când nu ai dezastru prioritizeti, în fiecare zi. Vin pacienți, vine unul la ora cutare, când altul așteaptă de vreo cinci ore, şi îl iei pe el şi îl introduci direct.

Pentru că are infarct, pentru că are o problemă care poate să îl coste viaţa şi medicul trebuie să acționeze imediat. Pe când altul care așteaptă, e tăiat la mână, îl doare capul, dar poate aștepta.

Câţi români trebuie să se vaccineze anti-COVID pentru a scăpa de restricţii. Raed Arafat: „Suntem chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor”
La locul unui accident rutier facem la fel. Dacă am un accident de autocar 50 de victime le clasific în verde, galben, rosu şi stabilim cine pleacă cu elicopterul cine pleacă cu mașina de terapie intensivă cine pleacă cu maşină cu asistent. Asta e prioritizare. Când vine cineva, la situaţia actuala, şi îmi spune că un ordin care cere prioritizare şi lasă la îndemâna medicului să prioritizeze, nu este constituțional, mă întorc la UPU şi spun: nu e constituțional ca unul care are infarct să treacă înaintea celuilalt că nu e bine, toţi au drept egal şi trebuie toţi să intre în același timp acolo.

Decizia, ordinul care l-am dat spune că oprim ce este amânat, medicul este cel care decide, nu afectăm ambulatoriile. Noi aplicăm medicină de dezastre. Dacă unii găsesc soluţii mai bune să vină să ne spună.

Dar când ai penurie de personal, când ai resursa umana insuficientă normal că o redistribui, o detașezi. Aşa se lucrează în toată lumea”, a spus Raed Arafat la A3.

Raed Arafat face apel la populaţie să se informeze din surse sigure cu privire la boala COVID şi să ia măsurile necesare pentru protecţie.

Şeful DSU, Raed Arafat, a refuzat, vineri seară, să discute despre pelerinajele permise în această perioadă, în ciuda situaţiei epidemiologice extrem de grave: ”Nu am răspuns pentru asta, decât că aşa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp.

„Pelerinajele sunt permise de lege”

Raed Arafat a fost întrebat, vineri seară, la Digi 24, de ce sunt permise pelerinajele în această perioadă şi a răspuns: ”E un subiect în care nu am să intru. Nu am răspuns pentru asta, decât că aşa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp, aşa este în legislaţie, sunt permise, nu mai sunt oprite, dar trebuie respectate toate măsurile sanitare”.

Întrebat dacă aceste manifestări religioase sunt periculoase, Arafat a precizat că, dacă se respectă măsurile, riscul nu este foarte mare.

”Dacă se respectă măsurile sanitare foarte strict, riscul este limitat. Dacă nu se respectă regulile, mai ales având varianta Delta, clar că atunci riscul este mare. Riscul nu este numai cât stai acolo, ci şi pe timpul transportului, când vii cu autocarul/ cu maşina”, a mai afirmat Arafat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 13.854 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.665 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 357 de persoane au decedat. De asemenea, au fost înregistrate şi 28 de decese din septembrie. La ATI sunt internaţi 1.561 de pacienţi cu COVID-19. 424 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 23 dintre ei fiind la ATI.


loading...