Raed Arafat: Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde

INSP a propus Guvernului să carantineze Bucureștiul și județul Ilfov, după ce rata de incidență a depășit 15 la mia de locuitori, iar spitalele sunt depășite, nemaiavând locuri pentru pacienții cu COVID-19.

15 oct. 2021, 08:28
Raed Arafat: Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde

Raed Arafat a nuanţat cererea radicală a premierului. Florin Cîțu a refuzat joi propunerea specialiștilor de carantinare, dar a venit cu o altă idee: în loc de carantinare, accesul în magazine să fie făcut numai pe baza certificatului verde.

Dacian Cioloș, cel care visează la al doilea mandat la Palatul Victoria, este de acord cu impunerea certificatului verde la intrarea în magazine, însă numai între anumite ore, când ”este mai aglomerat”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că a discutat cu premierul interimar Florin Cîţu după ce acesta a spus că ar trebui implementat certificatul verde şi în magazine şi a precizat că afirmaţia sa nu se referă la cele esenţiale.

Dacian Cioloş: Certificat verde la intrarea în magazine, însă doar când e aglomerat
„Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a afirmat Raed Arafat la Antena 3.

Certificatul sanitar COVID-19, devenit obligatoriu la locul de muncă în Italia
Premierul interimar Florin Cîţu a declarat joi că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi că autorităţile se gândesc la acest lucru. El a precizat că doreşte ca această măsură să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi în hipermarketuri, magazine.

Întrebat dacă introducerea obligativităţii certificatului verde inclusiv pentru magazine nu ar însemna o restricţionare a accesului cumpărătorilor, Cîţu a răspuns: „Asta nu este restricţionare, este doar o triere”.


loading...