Raed Arafat ameninţă restaurantele care nu-şi vaccinează sau testează angajaţii

Masca de protecție redevine de azi obligatorie în spații deschise. Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne a fost publicat miercuri seara în Monitorul Oficial. În plus, Arafat ameninţă cu noi restricţii pentru nevaccinaţi.

06 oct. 2021, 22:03
Raed Arafat ameninţă restaurantele care nu-şi vaccinează sau testează angajaţii

Raed Arafat cere reguli clare pentru toți românii, atât pentru clienţi, dar şi pentru angajaţii restaurantelor. Raed Arafat a declarat, joi, la finalul ședinței de guvern, că dacă măsurile care sunt acum în vigoare ar fi respectate situația infectărilor ar putea fi controlată. Secretarul de stat s-a arătat dezamăgit de activitatea din unele cluburi, unde nu se respectă nicio măsură de protecție.

”Din păcate am văzut imagini chiar în weekendul trecut la anumite cluburi care țineau festivități cu dansuri… chiar am primit video pe la două dimineața că uite ce s-a întâmplat la cutare club care nu respecta absolut nicio regulă. Asta e iresponsabilitate din partea unora și din cauza cărora am ajuns în această fază. Aici se sesizează poliția, dă amendă, dar pentru unii amenzile care se dau sunt, așa, o mică atenționare pentru că ei fac suma respectivă foarte rapid, în prima oră dintr-o noapte de acest gen”, a declarat secretarul de stat.

Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Ordinul a apărut în Monitorul oficial
„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează. Una este problema pe care o reglementăm pe acces – problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă și cealaltă problemă cu angajații are două soluții: soluția bunui simț ce înseamnă că patronul restaurantului să se asigure că angajații lui cel puțin sunt testați și a doua soluție este prin lege care să impună aceste reguli. Dar nu mai prin lege și prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalități care implementează măsurile de sănătate publică generală”, a declarat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern.

STAREA DE ALERTĂ a fost prelungită. Care sunt restricţiile, lista integrală DOCUMENT

Întrebat dacă s-ar putea ajunge să se renunţe la certificatul verde la intrarea în localuri, Arafat a prcizat: ”Dacă aveam procentul de vaccinare mare, poate că ajungeam să facem ce a făcut Danemarca şi alte ţări. La acest moment nu ai cum”.
”Vedem impactul pe sectorul sanitar care este deosebit în acest moment (…) avem  un teren prielnic de răspândire şi de impact al variantei Delta, are impact mai ales asupra persoanelor care nu s-au vaccinat”, a adăugat şeful DSU.
Acesta a precizat că cel puţin 70% dintre persoane ar fi trebuit să fie vaccinate pentru a avea un val patru mai uşor şi a renunţa la o partedintre restricţii: ”Ţările de afară nu au renunţat la certificatul verde, dar procentul pentru a avea lniişte şi să nu avem impact pe sistemul sanitar rămâne procentul de 70%”.

https://www.youtube.com/watch?v=Sn_MXVB9WIY