Raed Arafat anunță că sirenele vor răsuna de 1 Martie, în mai multe orașe din țară

Sirenele vor răsuna în mai multe orașe din țară. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat recent că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua miercuri, 1 martie, exercițiul de alarmare publică.

27 feb. 2023, 21:23
Raed Arafat anunță că sirenele vor răsuna de 1 Martie, în mai multe orașe din țară

Sirenele de alarmare vor suna din nou, începând de miercuri, 1 Martie.

Citiți și: Raed Arafat, la un an de la începutul războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi de orice scenariu. Am învăţat de la colegii din Ucraina ce înseamnă să te sacrifici, să fii prezent”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a susținut sâmbătă o conferinţă de presă, susţinută la sediul MAI, unde a vorbit despre Săptămâna Protecţiei Civile, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care va avea loc în Bucureşti, dar și în mai multe orașe din ţară, în perioada 25 februarie-4 martie 2023.

„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.

Cât timp vor suna sirenele în orașele din țară

Spre exemplu, reprezentanții Primăriei Ploiești au transmis un comunicat în care au informat oamenii cum se vor desfășura activitățile pentru modernizarea și verificarea sistemului local de avertizare.

Autoritățile au precizat că semnalele de alarmare a populației sunt: alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană și încetarea alarmei.

Activitățile de verificare se vor desfășura în intervalul orar 10.00-11.00.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute, după cum urmează:

  • alarma aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
  • alarma la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
  • prealarma aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
  • încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Activitățile respective implică acționarea individuală a sirenelor de alarmare a populației, pentru intervale scurte de timp (câteva secunde) și se desfășoară în conformitate cu Planul activităților în domeniul situații de urgență.

Citiți și: Raed Arafat, nevoit să recunoască: NU are asigurare la locuință, în caz de cutremur