Raed Arafat anunţă că va demisiona dacă legea sănătăţii va fi adoptată în actuala formă

Subsecretarul de stat la ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că va demisiona din funcţie dacă proiectul noii legi a sănătăţii va fi adoptat în forma actuală. Obiecţiile lui Arafat vizează exclusiv capitolul care reglementează medicina de urgenţă, el nedorind să discute celelalte aspecte cuprinse în proiect.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 14:48
Raed Arafat anunţă că va demisiona dacă legea sănătăţii va fi adoptată în actuala formă

Daca legea rămâne în aceasta formă, trebuie cei care au conceput-o să ducă viziunea mai departe. Nu poţi să concepi un sistem şi să dai altcuiva să-i facă normele. Motivul dezvoltării sistemului de urgenţă până acum a fost că este transpartinic, transguvernamental şi a fost sprijinit de toată lumea, inclusiv de guvernul actual. Dacă legea va fi asumată în forma actuală eu cred că plecarea mea este normală pentru că nu mai am scopul de muncă la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravură sau aşa ceva. În momentul în care partea urgenţei din lege iese în această formă, vor trebui găsite persoane care să implementeze această formă”, a declarat Raed Arafat pentru Hotnews.

La întrebarea „vă daţi demisia dacă legea va ieşi aşa”, Raed Arafat a precizat că „dacă (legea) va ieşi în sensul în care să modifice radical sistemul, da. E normal pentru ca modificarea radicală trebuie să aduca oameni care să facă acest lucru.”

Obiecţiile lui Arfat asupra legii vizează privatizarea sistemului de urgenţă din medicină. De altfel, Arafat a şi fost criticat de preşedintele Băsescu pentru aceste obiecţii.

Doctorul Arafat a explicat de ce nu este de acord cu privatizarea sistemului de urgenţă în sănătate.

„Sistemul actual e bine reglementat pe o anumită viziune, o anumită direcţie. Dacă după toate dezbaterile şi după punctul de vedere venit inclusiv de la FMI, care zice clar că sistemul de urgenţă din România funcţionează, este considerat exemplu de bună-practică pentru întreaga regiune şi sugeram ca el să nu fie reformat cel puţin până ce nu vedeţi impactul reformei şi asupra altor sectoare, decizia politică finală este ca să iasa aşa… Când îţi vine un punct de vedere al FMI-ului, al Băncii Mondiale şi al Comisiei Europene care susţine acelaşi lucru, şi nu cred că doctorul Arafat putea să-i convingă să spună alt punct de vedere decât ce cred ei, consider că trebuie să ajungem la înţelepciunea de a spune da, este nevoie de reformă radicală, nimeni nu poate anula acest lucru, dar sistemul de urgenţă trebuie să-l sprijinim să se dezvolte mai departe. În loc să-l dezvoltam mai departe, noi cream total alte concepte”, a declarat Arafat pentru Hotnews.