Raed Arafat anunţă ce restricţii sunt din 15 mai: Vor fi măsuri graduale, fără nunţi sau cinematografe deschise

Raed Arafat spune că România nu poate să rămână cu măsuri restrictive nelimitate și că nu crede că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență după data de 15 mai.

24 apr. 2020, 18:40
Raed Arafat anunţă ce restricţii sunt din 15 mai: Vor fi măsuri graduale, fără nunţi sau cinematografe deschise

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a vorbit la emisiunea Piața Victoriei, găzduită de Mona Nicolici, despre relaxarea restricțiilor de circulație și despre cât de responsabili vor fi românii după data de 15 mai.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

“Măsurile anunțate sunt măsuri graduale, care vor fi luate începând cu 15 mai. Vor fi luate mai întâi, de exemplu, pe parte individuală. Există posibilitatea unor acțiuni fără să fie un impact major pe partea sănătății publice.

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor după data de 15 mai: Posibil să ne trezim cu o creştere bruscă a cazurilor de COVID-19

Există grupuri de lucru, echipe de lucru care analizează în permanență ceea ce trebuie făcut.

Referitor la data de 15 mai, am ales-o raportându-ne și la faptul că atunci se încheie starea de urgență. La modul în care evoluează acum, nu văd această situație (prelungirea stării de urgență). Noi suntem stabili, există o creștere stabilă, există o stabilitate în ceea ce privește evoluția cazurilor zilnice.

Sunt măsuri compensatorii, adică: ieșiți fără să trebuiască să spuneți unde ieșiți, dar tot maximum trei persoane, nu avem voie la cinematograf, nu se pot face nunți.

Nu a fost o decizie pripită, nu apăr pe nimeni. Urmează să vedem impactul Paștelui, urmează să vedem cum evoluează numărul cazurilor. Nimeni nu este nebun să ia măsuri doar pentru că cineva presează sau dorește el anumite măsuri.

Este normal să vedem ce fac alte țări și unde duc măsurile lor. În alte țări au fost restricții mai dure. Oamenii la noi au fost la lucru, nu a fost o interzicere totală a ieșirii din casă, ci doar o limitare a ieșirii. Ne vom consulta cu celelalte țări.

 

Avem conexiuni la OMS care ne dau informații despre alte țări, România nu va ieși din context. Noi am luat măsuri cu mult înainte față de alții.

Asta nu înseamnă că în valul doi scăpăm noi, pentru că există și această ipoteză, să vină un al doilea val epidemic. 

Aveți dreptate, vedem că oamenii nu mai respectă restricțiile. Responsabilitatea este împărțită, și omul de rând are responsabilitate. Măsurile de relaxare înseamnă un transfer de responsabilitate de la stat la cetățean.

Referitor la ce spune mediul de afaceri, au fost discuții, mai ales la nivelul guvernului, despre când vor relua activitatea, despre faptul că trebuie să respecte anumite reguli. Este complicat, vine vara, vine căldura. Toate posibilitățile sunt pe masă. Epidemiologii lucrează la recomandări.

New York are un specific care diferă de situația României, adică o anumită aglomerație urbană. Noi avem zone rurale, orașe mai mici, orașe mai mari. La acest moment, nu este coordonată testarea anticorpilor. Dacă se fac, se fac izolat. La momentul actual, ne concentrăm pe testele de depistare a infecției.

Respre redeschiderea școlilor, nu pot să spun că părinții își pot trimite liniștiți copii la școală. Nu cred că pe 15 mai se deschid școlile, la fel cum nu pot să spun că se deschid la 15 zile după 15 mai, la 30 de zile după 15 mai.

Despre posibilitatea închiderii localității Cisnădie, dacă este focarul în fabrică, nu discutăm încă despre asta. DSP face o analiză și verifică numărul de persoane infectate din case. Dacă vedem că este un risc, pot fi luate măsuri punctuale. Nu pot confirma că se închide Cisnădie.

Pentru un al doilea val vom fi mai pregătiți decât am fost acum. Chiar dacă se dau orice fel de măsuri de relaxare, nu înseamnă că ne oprim cu pregătirea. În ultima perioadă, situația a fost foarte serioasă din punct de vedere al echipamentelor de protecție și al ventilatoarelor. Tot mapamondul a avut probleme cu stocurile. Un al doilea val este foarte posibil să fie în toamnă-iarnă.

Totul depinde de balanța dintre partea medicală și restul aspectelor pe care le așteaptă societatea. Redeschidere se va face gradual, cu timpi între măsuri. Adică luăm o măsură, așteptăm 14 zile, apoi luăm altă măsură, și tot așa. Asta înseamnă măsuri graduale.

Rog populația să respecte măsurile și recomandările de distanțare socială.”